Google priprema 'tipku koja bi mogla spasiti svijet'

Ako se ostvare crni scenariji i roboti i umjetna inteligencija omaknu se kontroli, bit će nam dostupna velika crvena tipka koja bi ljudima trebala vratiti kontrolu nad robotima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2016. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hoće li nam veliki napredak tehnologije i umjetne inteligencije u budućnosti olakšati živote ili bi nam roboti koji će biti inteligentniji od nas mogli presuditi i uništiti čovječanstvo? Iako ovo zvuči kao neki scenarij iz znanstveno fantastičnog filma, veliki broj znanstvenika i poznatih tehnoloških stručnjaka poput Stephena Hawkinga i Elona Muska upozorava na velike potencijalne opasnosti od razvoja umjetne inteligencije koja bi se mogla oteti kontroli. Jedna od kompanija koja predvodi ovo tržište jest Google koji ulaže milijarde dolara u razvoj robotike i umjetne inteligencije, no čini se kako se i u ovoj kompaniji pripremaju na potencijalne opasne scenarije koje bi se mogli dogoditi u slučaju da umjetna inteligencija i roboti uzmu stvari u svoje ruke. Tako je DeepMind, odjel unutar Alphabeta (kompanije u sklopu koje se nalazi Google) objavio istraživanje u kojem govore o 'implementaciji sigurnosnih mjera u tehnologiji'.

Riječ je o 'velikoj crvenoj tipki' putem koje bi se mogla deaktivirati umjetna inteligencija i roboti i preuzeti kontrolu nad robotima u slučaju da otkažu poslušnost i pokušaju 'uništiti svijet'. U ovom se istraživanju napominje kako se roboti i umjetna inteligencija neće uvijek najbolje ponašati te već sada treba razmišljati o rješenju kako ih zaustaviti. Na The Vergeu kažu kako Googleovci možda pretjeruju jer dosadašnji maksimalni dosezi umjetne inteligencije uključuju pobjedu računala u igri 'Go', no stvari će se u budućnosti uvelike promijeniti te je teško predvidjeti što će se dogoditi u trenutku kada umjetna inteligencija dosegne i premaši ljudsku inteligenciju, a mi se samo možemo nadati da nikada neće biti potrebe za pritiskom te crvene tipke.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti