Google pronašao sigurnosni propust u Appleovoj tehnologiji i - pomogao ga popraviti

Svi korisnici Safarija i iOS-a trebali bi, ako to već nisu, što prije ažurirati svoje sustave kako bi bili sigurni da je sigurnosni propust zakrpan i kod njih.

Martina Čizmić | 23.01.2020. / 16:53

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako se za Google i Apple može reći da su dvije najveće tehnološke tvrtke na svijetu i glavni konkurenti, ne znači da su i uvijek na suprotnim stranama.

Tako je Google u svojoj analizi objavio kako je pronašao, prijavio i potom pomogao Appleu da popravi sigurnosni propust koji je, potencijalno, mogao ugroziti mlijune korisnika i cijeli Appleov sustav zaštite privatnosti korisnika.

Naime, Apple je 2017. godine predstavio alat za zaštitu privatnosti ITP (Intelligent Tracking Prevention) koji je korisnike trebao zaštititi od neovlaštenog praćenja putem "kolačića".

Najveća je prednost ITP-a bila što je mogao blokirati previše napasno praćenje na internetu. No, upravo je tu bila i njegova najveća slabost. Kako su otkrili u Googleu, zbog sigurnosnog propusta, vješti hakeri mogli su okrenuti stvari u svoju korist te još intenzivnije pratiti korisnike.

To je moglo dovesti do cijelog niza neočekivanih posljedica. Među ostalima i od otkrivanja navika surfanja korisnika, praćenje kroz nekoliko stranica, ali i razmjenu podataka među stranicama, pojasnili su iz Googlea.

Nakon što su otkrili problem, prijavili su ga Appleu i potom surađivali s njihovim stručnjacima kako bi se problem što prije riješio. Prema informacijama iz Applea, zakrpa je izdana još u prosincu bez prevelike pompe.

Željeli bismo zahvaliti Googleu što su nam poslali izvještaj u kojem su nam ukazali na propust. Njihova odgovorna praksa otkrivanja problema pomogla nam je da dizajniramo i testiramo promjene, poručili su iz Applea.

Svi korisnici Safarija i iOS-a trebali bi, ako to već nisu, što prije ažurirati svoje sustave kako bi bili sigurni da je sigurnosni propust zakrpan i kod njih.

Izvor: Softpedia

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti