Google radi na pametnim tetovažama koje bi mogle zamijeniti tipkovnicu

Treba napomenuti kako su SkinMarks još uvijek u fazi laboratorijskih testiranja i istraživanja te je uopće pitanje hoće li i kad ugledati svjetlo dana i doći u komercijalnu upotrebu.

Martina Čizmić | 17.07.2020. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google godinama ulaže u razvoj nosivih tehnologija. Iako se možda činilo da su nakon neslavnog kraja Google Glassa odustali od daljnjih izleta u naprednu tehnologiju, to nije baš sasvim točno. Samo su svoju pozornost usmjerili na neke druge stvari.

Tako aktivno rade na razvoju novih naočala za proširenu stvarnost, kontrolerim za virtualnu stvarnost koji daju dojam težine virtualnih objekata, novim pametnim satovima, ali i neobičnim tetovažama koje kožu pretvaraju u tipkovnicu.

Nazvane SkinMarks, ove pametne tetovaže su privremene i mogu se nanijeti na prste ili dijelove ruku koje inače koristimo za tipkanje ili pomicanje miša. Zahvaljujući minijaturnim senzorima koji se nalaze u tetovaži, sustav prepoznaje različite geste. Tako je dovoljno saviti prst ili stisnuti šaku kako biste napravili nešto na ekranu.

Ovakve tetovaže omogućile bi i osobama koje se teže pokreću da već malim pomacima ruke ili prsta upravljaju sadržajem na ekranu, ali i olakšale korištenje prijenosnih uređaja. Zamislite samo da možete natipkati e-mail na pametnom telefonu ili čak pametnom satu, jednostavnim pomacima prsta, bez dodira po samom ekranu uređaja.

No, treba napomenuti kako su SkinMarks još uvijek u fazi laboratorijskih testiranja i istraživanja te je uopće pitanje hoće li i kad ugledati svjetlo dana i doći u komercijalnu upotrebu.

Bez obzira na to, ideja nije loša. Ne znamo samo kako bi tetovaža reagirala na konstantno dezinficiranje ruku zbog koronavirusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti