Google razvija alat koji će pomoći u dijagnosticiranju depresije

Google se nada da će pomoću novog upitnika pomoći ljudima da u slučaju simptoma depresije sami potraže pomoć stručnjaka.

Monika Nožić Monika Nožinić | 25.08.2017. / 12:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oni koji na Googleu budu tražili više informacija o depresiji od sada će dobivati poseban upitnik.

Vrlo mali broj ljudi koji pati od depresije na vrijeme dobije odgovarajuću pomoć pa je Google odlučio stvar preuzeti u svoje ruke. Google od sada ima medicinski potvrđen anonimni upitnik koji kod ispitanika traži znakove kliničke depresije, a ponudit će ga svima koji u pretraživač unesu pitanja povezana s depresijom.

Naravno, rezultati online upitnika ne mogu sa sigurnošću potvrditi pati li netko od kliničke depresije, ali mogu pružiti korisne informacije koje korisnik može prenijeti svom liječniku.

Uvođenje upitnika više je nastojanje podizanja svijesti o prisutnosti depresije i problemima koje ona donosi, kao i poticaj za liječenje, a ujedno je i dio šireg djelovanja velikih internet kompanija koji korisnicima žele ponuditi korisne i potencijalno za mentalno zdravlje ključne informacije.

U Facebooku testiraju umjetnu inteligenciju koja može otkriti sklonost samoubojstvu, dok na Instagramu odnedavno nude podršku korisnicima čiji su prijatelji prijavili zabrinjavajuće objave.

Trenutno nije poznato kakav će učinak imati ovaj upitnik, ni hoće li biti bolji od onoga što bi korisnik otkrio redovitim pretraživanjem, no vrijeme će pokazati koliko će biti koristan za naše kolektivno mentalno zdravlje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti