Google, kao ni neki od njegovih, uvjetno rečeno, konkurenata, ne odustaje od ideje dovođenja pristupa internetu u svaki kutak planete, neovisno o postojećoj mrežnoj infrastrukturi, a ulaganja su enormna...

Prema izvješću The Wall Street Journala kompanija planira utrošiti minimalno milijardu američkih dolara za satelite koji mogu dovesti Internet bilo gdje, a prema nekim procjenama ukupan iznos investicije mogao bi se popeti do čak tri milijarde USD. Za početak, Google će u orbitu lansirati 180 „malih satelita visoke sposobnosti“, koji će kružiti oko Zemlje, ali na nešto nižim visinama u odnosu na postojeće satelite. Do sada je Google eksperimentirao sa balonima punjenim helijem koji su trebali ispuniti ovaj cilj, ali čini se da je potreban ipak tehnološki korak više, pa su se odlučili za satelite.

Kada će početi prva faza ovog projekta nije objavljeno, ali prema svemu sudeći koncept „internet za sve i svuda“ ostaje jedan od prioriteta u idućem razdoblju. Uostalom, Google nije jedini koji se bavi razvojem ovakvih projekata, jer i Facebook radi na razvoju dronova, satelita, lasera i ostalih „čudesa“ koji imaju isti cilj, osigurati pristup internetu i u onim područjima u kojima to danas izgleda gotovo pa neizvedivo. Naravno, sve je upakirano u „brigu za običnog čovjeka“, ali kada se pogleda veličina ulaganja, jasno je da je jedan od temeljnih ciljeva Googlea, Facebooka i svih ostalih dobiti što više korisnika za svoje usluge, koje se temelje, a na čemu će drugome – internetu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju