Google uvodi isprobavanje aplikacija bez preuzimanja

Iz Googlea ističu da će dostupnost ovisiti ponajprije o samim developerima i njihovoj zainteresiranosti za prilagođavanje aplikacija.

Martina Čizmić | 24.10.2017. / 14:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U trgovini aplikacijama Google Play možete pronaći tisuće aplikacija. No, kad poželite isprobati neku od aplikacija, morate ju prvo preuzeti na svoj uređaj, instalirati, dati joj cijeli niz dopuštenja za pristup vašim podacima i tek onda isprobati, kako biste nakon nekoliko minuta zaključili da vam se ne sviđa.

Stoga su u Googleu odlučili poduzeti nešto u vezi s tim. Još u svibnju 2016. godine najavili su uvođenje opcije "Instant Apps", no tada se nije moglo saznati puno o tome što će ta opcija zaista i biti.

No, početkom 2017. developeri su počeli tu i tamo primjećivati "Instant Apps" na Google Playu.

O čemu se točno radi? Android Instant Apps omogućit će korisnicima Android uređaja da uživo isprobaju aplikacije, bez potrebe za instalacijom.

U Googleu ističu kako će to omogućiti korisnicima da dožive isto iskustvo kao da imaju instaliranu aplikaciju na svom uređaju, a pristupit će im preko direktnog linka. Znači, čak ne moraju ni ući u aplikaciju Google Play. Jedino im je potreban uređaj s Androidom i povezanost s internetom.

Android Instant Apps funkcionira na novijim Androidovim sustavima (od 5 naviše), a autori aplikacija ne moraju raditi nove verzije svojih aplikacija, već ih je potrebno samo prilagoditi pomoću alata koji će im Google omogućiti.

Zasad je isprobavanje aplikacija omogućeno samo za neke aplikacije i neka tržišta, no iz Googlea ističu da će dostupnost ovisiti ponajprije o samim developerima i njihovoj zainteresiranosti za prilagođavanje aplikacija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti