Googleov automobil bez vozača udario autobus

Prilikom prelaska u lijevu traku, Googleov automobil udario je autobus, a Googleovci priznaju kako je odgovornost 'djelomično i na njima'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2016. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleovi automobili bez vozača do sada su sudjelovali u više od deset prometnih nesreća te je većinom bila riječ o udarcima u stražnji dio automobila, a sve do nedavno niti jedan put Google nije bio kriv za te nesreće. Prema nedavnom izvještaju ove kompanije, jedan Lexus koji je opremljen njihovim računalima i senzorima sredinom veljače sudjelovao u još jednoj prometnoj nesreći za koju ova kompanija snosi 'djelomičnu odgovornost'.

Njihov je automobil, s kojim je u tom trenutku upravljalo računalo (vozač je sjedio iza volana, no nije upravljao s automobilom), vozeći se cestama Mountain Viewa pokušao skrenuti desno, no na cesti su se nalazile vreće pijeska tako da ih je pokušao zaobići i lagano je skrenuo u lijevu traku pri brzini od oko 3 km/h. No, u tom trenutku naišao je autobus (koji također nije brzo vozio – oko 25 km/h) i došlo je do sudara u kojem je zabilježena zanemariva materijalna šteta i, srećom, nije bilo ozlijeđenih. Testni vozač ovog automobila (kojim je u trenutku sudara upravljalo računalo) rekao je kako je vidio autobus u retrovizoru, ali je mislio kako će bus usporiti i pustiti njegov automobil da prijeđe u lijevu traku.

'Snosimo određeni dio odgovornosti za ovu situaciju jer da automobil nije mijenjao traku, ne bi došlo do sudara', komentirali su iz Googlea, a vjerojatno nikada nećemo niti saznati tko je pravno odgovoran za sudar jer je šteta zanemariva te su iz Googlea i autobusnog prijevoznika najavili kako se uopće neće baviti ovim slučajem. Ipak, ova je situacija jako važna, napominju na AP-u jer je ovo prvi puta da je Googleov automobil, dok je njime upravljalo računalo, udario drugo vozilo i uzrokovao sudar dok su do sada uvijek drugi automobili udarali u Googleova vozila.

Inače, Googleova računala su već analizirala ovaj incident, a inženjeri ove kompanije brzo su promijenili softver koji pokreće njihova vozila koja više neće mijenjati trake dok je u njihovoj blizini autobus jer autobusi obično rijetko propuštaju automobile u njihovu traku, tako da će Googleova vozila čekati da autobus prođe ili će prijeći u drugu traku kada bude sigurno da neće doći do sudara. Neki kritičari Googleovih automobila smatraju kako je upravo ova situacija najbolji pokazatelj kako Google ne bi trebao javno testirati automobile koji nemaju volan i papučice gasa i kočnice, dok su Googleovci uvjereni kako je upravo to sljedeći korak u tehnologiji.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti