Googleov misteriozni laboratorij: Ovako nastaju ideje budućnosti

U okviru misterioznog laboratorija, Googleovci razvijaju projekte koji bi nam u budućnosti mogli promijeniti živote

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2015. / 07:01

Googleov misteriozni laboratorij: Ovako nastaju ideje budućnosti

Google se već godinama priprema za budućnost te u svom Google X laboratoriju razvijaju projekte i proizvode koji bi nam u budućnosti mogli promijeniti živote te bi ih za desetak ili više godina mogli svakodnevno mogli koristiti. Najpoznatiji takav projekt su automobili bez vozača koji bi u potpunosti mogli promijeniti način na koji putujemo jer bi volane dali 'u ruke' softvera koji bi upravljao automobilima, dok bi se svi putnici u automobilu mogli odmarati, čitati u autu i slično.

Također, ova kompanija razvija i balone koji će služiti kao internetske pristupne točke i omogućit će pristup internetu i na područjima na kojima do sada nije bilo interneta, a jedna od njihovih revolucionarnih zamisli jest i 'potraga za savršenim čovjekom', odnosno žele saznati kako izgleda potpuno zdravo ljudsko tijelo. Tako bi mogli na vrijeme uočiti i najmanje promjene na ljudskom tijelu koje bi mogle izazvati bolesti i spriječiti njihovo širenje te na taj način produljiti trajanje ljudskih života. Jedna od osoba zaduženih za projekte u Google X laboratoriju je Astro Teller koji je u nedavnom intervjuu za Fortune objasnio na koji se način u Googleu X odlučuju o novim projektima i 'idejama koje će promijeniti budućnosti'.

Kako bi Googleovci počeli razvijati takve 'moonshot' projekte, oni moraju ispunjavati tri važna uvjeta. Prvi takav kriterij jest da projekt na kojem rade mora riješiti neki veliki problem. Drugi kriterij jest da moraju ponuditi radikalno rješenje za takav problem – 'to mora biti proizvod ili servis koji zvuči kao znanstvena fantastika', rekao je Teller i dodao da je još jedan uvjet da nitko prije njih nije pokušao riješiti isti problem na sličan način. Treći kriterij koji projekt mora ispuniti da bi Googlevci počeli s njegovim razvojem jest da on mora biti ostvariv te bi projekt trebao donijeti neki veliki znanstveni i tehnološki novitet.

Jedan od problema prilikom definiranja ideja o kojima razmišljaju u Googleu X jest što često nije poznato odgovora li taj projekt ili ne navedenim kriterijima – Teller kaže kako se nekada čini da određeni projekt odgovara svim kriterijima, ali nakon nekog vremena shvatili bi da su takvi projekti ipak neostvarivi. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti