Googleov modularni Project Ara dobio konkurenciju!

Može li budućnost smartphonea ležati u modularnom uređaju, uređaju koji možete sastavljati poput Lego kockica?

Saša Fišter sasa@zimo.co | 09.11.2014. / 10:36

Googleov modularni Project Ara dobio konkurenciju!

Može li budućnost smartphonea ležati u modularnom uređaju, uređaju koji možete sastavljati poput Lego kockica? Primjerice, treba vam bolja baterija? Nema problema, zamijenite samo taj dio, ili primjerice izađe novi i bolji zaslon? Izvadite stari i stavite novi!

Vizija je to koju Googleovi inženjeri na Project Ara polako pretvaraju u stvarnost, a očito je da nisu jedini koji žele napraviti modularni smartphone. Novi igrač na tržištu zove se Vsenn, kompanija koju je osnovao bivši Nokia Android X program menadžer.

Iako se još uvijek skoro ništa ne zna o kompaniji, službena stranica otkriva kako se radi o modularnom uređaju koji će raditi na vanilla Androidu. Uređaj će imati fokus na sigurnost koju će ostvariti pomoću trostruke slojevite enkripcije i besplatnom pristupu VPN mreži kroz sigurnosni cloud.

Vsann će svojim korisnicima omogućiti mijenjanje tri modula, odnosno kameru, bateriju i procesor / RAM. Također, uređaj će se moći ekstremno modificirati pa će tako biti nekoliko mogućnosti za izgled uređaja kao i različitost stražnjeg dijela uređaja.

Ono što će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati oba projekta, jer ovo je vrlo ambiciozan projekt za jednu i drugu kompaniju. Demo snimku Project Ara-e možete pogledati u nastavku, a za Vsann ćemo pričekati još malo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti