Googleov novi gadget mogao bi spašavati živote

Narukvica koju Google razvija u okviru Google X laboratorija trebala bi doktorima omogućiti praćenje zdravstvenog stanja pacijenata

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.06.2015. / 09:32

Googleov novi gadget mogao bi spašavati živote

Google posljednjih godina velike količine novca ulaže u medicinu te u ovoj kompaniji žele poboljšati zdravstveni sustav i ljudima omogućiti što duži život (prema nekim medijskim natpisima, njihov šef Larry Page želio bi živjeti – zauvijek). Njihov posljednji projekt koji bi ljudima trebao pomoći u uspješnijem praćenju zdravstvenog stanja ljudi, a u budućnosti bi mogao spašavati živote, jest eksperimentalna narukvica koja će prikupljati brojne zdravstvene podatke korisnika. Ovaj gadget razvila je ekipa u tajnom Google X laboratoriju u kojem se stvaraju 'ideje budućnosti' koje bi mogle promijeniti svijet, a narukvica može mjeriti otkucaje srca, puls, temperaturu kože, ali i upozoravati na neke vanjske uvjete poput prejakog sunca i slično. Namijenjena je prvenstveno liječenju pacijenata te će ove informacije omogućiti doktorima praćenje zdravstvenog stanja pacijenata kada nisu pod njihovim nadzorom i pomoći u bržim postavljanjima dijagnoza i sprječavanju nekih bolesti, tako da bi ova narukvica u budućnosti mogla spašavati živote jer će doktori moći na vrijeme otkriti neke bolesti i izliječiti ih u ranom stadiju, prije nego se razviju.

Googleov uređaj vjerojatno se neće moći nabaviti na tržištu, već će ga se moći koristiti samo kao medicinski uređaj koje će doktori prepisati pacijentima, a Google će na obradi podataka koje dobiju (kada i ako dobiju dopuštenje od regulatornih tijela u SAD-u i u Europi) raditi s farmaceutskim kompanijama. Iako danas na tržištu imamo brojne pametne satove i narukvice za praćenje sportskih aktivnosti koje također prate otkucaje srca, puls i slično, na The Vergu napominju kako ti gadgeti ipak ne daju dovoljno precizne informacije koje su potrebne u medicini. Osim ovog uređaja, Google još od ranije surađuje s kompanijom Novartis na razvoju pametnih kontaktnih leća koje mjere glukozu, što je bitno za dijabetičare, a pokrenuli su i projekt Baseline putem kojeg žele saznati kako se ponaša ljudsko tijelo kada je u potpunosti zdravo, odnosno neki su ovaj projekt opisali kao potragu za savršenim čovjekom. 

Izvor: Bloomberg

Foto: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti