Googleov Wing u SAD-u pokreće servis za dostavu dronovima

Ovo je prva kompanija koja je u SAD-u dobila dozvolu regulatornog tijela za komercijalno testiranje dostave bespilotnim letjelicama, a servis za dostavu dronovima pokrenut će krajem godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2019. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Googleova kompanija Wing do sada je izvršila više od 70 tisuća testnih letova i više od tri tisuće dostava putem bespilotnih letjelica u Australiji, a sljedeći je korak širenje poslovanja i na SAD. Dostavu dronovima davno je najavio Jeff Bezos, a osim same tehnologije vrlo važan uvjet koji se treba ispuniti da bi se počelo s testovima jest i dozvola regulatornih tijela.

Srđan Kovačević Za virtualnu ste čuli, ali znate li što je"udaljena stvarnost"? Za proizvod osječke kompanije zainteresirani su Amazon i Pentagon

Prvu takvu dozvolu u SAD-u jučer je dobio upravo Wing, kojem je Federalna zrakoplovna administracija (FAA) dala zeleno svjetlo za početak zračnih isporuka dronovima. S dobivanjem dozvole (licenca se mora obnoviti nakon dvije godine), Google, odnosno Wing može početi s prvim komercijalnim servisom dostave dronova, a pokrenut će ga krajem godine u Blacksburgu, u saveznoj državi Virginiji.

Dozvola će Wingu omogućiti upravljanje dronovima i izvan pogleda pilota drona (u takvim slučajevima idealnom se čini tehnologija hrvatske kompanije Orqa) i samo tijekom dana, a bespilotne letjelice neće smjeti prenositi opasan materijal i lebdjeti iznad ljudi (mogu ih samo preletjeti, bez zaustavljanja iznad njih). Također, jedan pilot može upravljati s maksimalno pet dronova odjednom.

Zahvaljujući tisućama uspješno i sigurno odrađenih letova u Australiji te brojnim podacima i dokumentaciji koju su prikupili, Wing je dokazao da su njihove operacije u skladu s rigoroznim sigurnosnim zahtjevima, naglasili su iz FAA. Iz Winga čak tvrde kako su dosadašnja testiranja pokazala da je dostava putem bespilotnih letjelica sigurnija za ljude u odnosu na dostavu automobilima, no kao i u slučaju autonomnih automobila, pitanje je što će se dogoditi kada prvi dron padne i ozljedi ljude ili napravi materijalnu štetu.

Srđan Kovačević Za virtualnu ste čuli, ali znate li što je"udaljena stvarnost"? Za proizvod osječke kompanije zainteresirani su Amazon i Pentagon

Ovo je važan korak naprijed za sigurno testiranje i integraciju dronova u našu ekonomiju. Sigurnost će i dalje biti naš najvažniji prioritet kako se tehnologija nastavi razvijati i ispunjavati svoj puni potencijal, komentirala je ministrica prometa Elaine Chao.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti