Googleova posljednja akvizicija mogla bi zauvijek “ubiti” lozinke kakve danas poznajemo

Od kada se pojavio internet, korisnicima je trebalo ponuditi nekakvu zaštitu za njihove online podatke, bilo da se radi o mailovima, ili drugim internetskim servisima.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 16.02.2014. / 18:07

Googleova posljednja akvizicija mogla bi zauvijek “ubiti” lozinke kakve danas poznajemo

Od kada se pojavio internet, korisnicima je trebalo ponuditi nekakvu zaštitu za njihove online podatke, bilo da se radi o mailovima, ili drugim internetskim servisima. Od samog početka, metoda zaštite podataka nije se drastično promijenila, no s današnjom tehnologijom neke se stvari mijenjaju.

SlickLogin je jedan od servisa koji su sebi zadali zadatak promijeniti zaštitu podataka na drugačiji način — pomoću smartphonea. Naime, svi imamo smartphone gdje god išli, pa je tako upravo taj uređaj dobar dio slagalice za zaštitu podataka. O čemu se točno radi?

SlickLogin se pojavio prošle godine na TechCrunch Disruptu, gdje je predstavio drugačiji način zaštite podataka. Iako ova kompanija nije prva koja pokušava tako nešto, svakako je zapala pod oko medija radi novog vlasnika — Googlea. Dakle SlickLogin pruža korisniku da se prijavi na bilo koju stranicu koja ima omogućen njihov servis. Cijela stvar funkcionira na način da SlickLogin koristi brojne protokole koji prikupljaju informacije o poziciji vašeg uređaja: WiFi, Bluetooth, NFC, QR kodovi i naravno GPS.

SlickLogin se zatim koristi jedinstvenim zvučnim signalom, nečujnim ljudskom uhu radi visoke frekvencije koju proizvodi laptop, a koja se prima na smartphone putem ugrađenog mikrofona. S obzirom da je zvuk jedinstven, njega je teško dekodirati, te se samim time osigurava korisnika.

Cijela stvar napravljena je da zamijeni ili šifre ili dvostruku autentifikaciju nad običnom šifrom. 

S obzirom da je Google kupio ovu kompaniju za sada nepoznat iznos, ovaj startup uselit će se u Googleove lokalne urede u Izraelu, a uz njihove resurse vjerujemo kako će moći implementirani ovaj sustav u brojne servise.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti