Googleova robotika stiže i u operacijske sale

Korištenje napredne robotike u operacijama omogućit će kirurzima 'bolji pristup, kontrolu i točnost prilikom izvođenja operacija', a smanjit će ožiljke i traume pacijenata, dok će oporavak nakon operacija biti brži.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.03.2015. / 09:56

Googleova robotika stiže i u operacijske sale

Neki od Googleovih projekata i planova budućnosti koje razvijaju u svom tajnom Google X laboratoriju vezani su uz medicinu (traže načine putem kojih bi poboljšali zdravlje ljudi i produžili živote) i robotiku. Jedan od njihovih posljednjih projekata povezuje upravo ove dvije stvari te, u suradnji s kompanijom Johnson&Johnson, Google razvija platformu za razvoj 'robotskih asistenata' koji bi trebali pomagati kirurzima u izvođenju operacija, a u budućnosti operacije bi možda mogli izvoditi i sami roboti. Brojni znanstvenici i stručnjaci poput npr. Billa Gatesa do sada su više puta upozorili na ubrzani razvoj robotike i umjetne inteligencije te kako će roboti u budućnosti ljudima uzeti veliki dio poslova poput vozača, konobara i dostavljača – što se medicine tiče, danas je teško zamisliti da će roboti u potpunosti sami obavljati operacije, no mogli bi biti od velike pomoću kao asistenti.

Inače, Johnson&Johnson, među inim, proizvodi i medicinsku opremu, a Googleovci će, u okviru ovog sporazuma, istraživati nove načine na koji softver i hardver mogu poboljšati tu opremu. 'Našom suradnjom na naprednoj kirurškoj robotici profitirat će kirurzi, pacijenti i cjelokupni zdravstveni sustav', objavili su povodom partnerstva s Googleom iz Johnson&Johnsona te dodali kako će zajedno stvoriti platformu koja će omogućiti integriranje naprednih tehnologija u operacijske sale. Korištenje napredne robotike u operacijama omogućit će kirurzima 'bolji pristup, kontrolu i točnost prilikom izvođenja operacija', a ovakav način operacija smanjit će ožiljke i traume pacijenata, dok će oporavak nakon operacija biti brži.

Izvor: Business Insider

Foto: Thinkstock

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti