Gorko-slatka objava: Cjepivo s Oxforda ima "samo" 70-postotnu učinkovitost, ali ga je lako transportirati i čuvati

Za usporedbu, cjepiva koja su razvili Moderna i Pfizer, tvrde, imaju 95-postotnu učinkovitost.

Martina Čizmić | 23.11.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedno od cjepiva koje je na početku najviše obećavalo, ono Sveučilišta u Oxfordu i tvrtke AstraZeneca, pokazalo je "samo" 70-postotnu učinkovitost u zaštiti osoba koje su bile izložene koronavirusu.

No zanimljivo je to da je kod ljudi koji su prvo dobili pola, a potom punu dozu cjepiva njegova učinkovitost porasla je na 90 posto. Znanstvenicima još nije jasno zašto se to dogodilo i u čemu je točno razlika, pa su te rezultate spomenuli samo kao zanimljivu neobičnost.

Iako je to znatno slabije od nedavno objavljenih rezultata Pfizera i Moderne, čija cjepiva imaju 95-postotnu učinkovitost, oksfordskom cjepivu ide na ruku to što je puno stabilnije na sobnoj temperaturi.

Slika nije dostupna Cjepivo AstraZenece obećavajuće za starije, rezultati ispitivanja do Božića

Slika nije dostupna AstraZeneca nudi Europskoj uniji jeftinije cjepivo od drugih, ali postoji kvaka

Kako javlja BBC, znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu napravili su u samo 10 mjeseci ono za što je inače potrebno 10 godina. I to je bilo dovoljno da vlade diljem svijeta naruče milijune doza.

No to ništa ne znači dok britanski (a i drugi diljem svijeta) regulatori ne odobre cjepivo, što bi se trebalo dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana. Nakon toga preostaje samo čekati da farmaceutske tvrtke proizvedu dovoljno doza za cijepljenje većine populacije.

Podsjetimo, Hrvatska je rezervirala 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, koje je izgledalo najperspektivnije da će se prvo registrirati

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti