Gradski vijećnik za pisanje novog zakona iskoristio - umjetnu inteligenciju

Da iza novog zakona ne stoje pravni stručnjaci, već ChatGPT, saznalo se kad je cijela stvar već bila gotova.

Martina Čizmić | 07.12.2023. / 08:58

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

ChatGPT mnogima je omogućio da u kratko vrijeme dobiju gotov tekst na neku temu, pripremi im govor ili da ideju za tekst e-maila, i tako ubrzaju svoj posao. No, isto tako, mnogi su upozorili da informacije koje ChatGPT daje često nisu baš najtočnije i treba ih provjeravati. 

Unatoč tome što je ChatGPT nepouzdan, jedan ga je političar upotrijebio na pomalo, mogli bismo reći, inventivan način. Kako javlja Associated Press, brazilski gradski vijećnik u gradu Porto Alegreai Ramiro Rosário priznao je da je iskoristio ChatGPT za izradu prijedloga zakona prema kojem bi lokalno stanovništvo moralo platiti zamjenu ukradenih brojila za potrošnju vode. 

Pametna odjeća - 1 Odsad odjeća može mijenjati boju: "Kada ju dodirnete možete vidjeti da je osjećaj kao kod bilo kojeg običnog pletiva"

Vijećnik ne samo da je iskoristio ChatGPT da dobije prijedlog zakona, već je priznao kako nije napravio nijednu promjenu u dobivenom tekstu, ali nije ni rekao vijeću da je tekst zapravo napisala - umjetna inteligencija. 

Kako je sam priznao za AP, nije mu ni u jednom trenutku bila namjera otkriti svoga "AI pomoćnika".

Da sam to prije otkrio, prijedlog sigurno ne bi ni bio stavljen na glasanje, rekao je Rosarío za AP. Bilo bi nepravedno riskirati da projekt ne bude odobren samo zato što ga je napisala umjetna inteligencija.

Inače, prijedlog zakona prihvaćen je u gradskom vijeću, a da je autor prijedloga umjetna inteligencija, predsjednik vijeća Porto Alegrea Hamilton Sossmeier saznao je tek nakon što se na društvenim mrežama pohvalio usvajanjem zakona.

Sundar Pichai Alphabet predstavio Gemini: Umjetna inteligencija sposobna za sofisticiranije zaključivanje i razumijevanje informacija

Sossmeier je cijeli slučaj nazvao "opasnim presedanom", no zasad nema informacija da bi prihvaćeni zakon koji je napisala umjetna inteligencija bio povučen. 

Rosario je u izjavama za lokalne medije istaknuo kako ne žali zbog svoga postupka te kako bi ljudi trebali iskoristiti sve prilike koje im nova tehnologija pruža.

Izvor: Associated Press

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti