Odsad odjeća može mijenjati boju: "Kada ju dodirnete možete vidjeti da je osjećaj kao kod bilo kojeg običnog pletiva"

Iz Kine stiže revolucionarni modni iskorak - inteligentna odjeća. Odjevni komadi koji mogu mijenjati boju u bilo koju željenu nijansu. Potrebno je samo malo stila i jednostavan pokret ruke ili tijela.

DNEVNIK.hr | 06.12.2023. / 20:39

Galerija

Ne, nije nemoguće, odjeća zaista može mijenjati boju i to u koju god nijansu poželite zahvaljujući inteligentnom tekstilu, inovaciji nastaloj spojem umjetne inteligencije i male ugradbene kamere. 

Kada ga dodirnete možete vidjeti da je osjećaj kao kod bilo kojeg običnog pletiva. Dakle, zapravo je vrlo mekan i vrlo taktilan, rekla je Jeanne Tan, profesorica na Školi za modu i tekstil na Politehničkom sveučilištu Hong Kong.

Sundar Pichai Alphabet predstavio Gemini: Umjetna inteligencija sposobna za sofisticiranije zaključivanje i razumijevanje informacija

Tkaninu koja mijenja boju razvio je istraživački tim iz Hong Konga. Svijetleća tkanina sadrži polimerna optička vlakna, materijal koji se obično koristi u medicini i automobilskoj industriji. Inteligentnim tekstilom se može upravljati pokretima ruku i tijela, mobilnim uređajima ili daljinskim upravljačem.

Polimerna optička vlakna su zapravo prijenosnici svjetlosti, tako da svjetlost putuje od jedne točke do druge, objasnila je Tan. Jedan komad dostupan u različitim bojama, ovisno o potrebi, prigodi ili želji korak je naprijed i za održivost, donosi reporter Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Gig konferencija Digitalne platforme za rad jednoglasno podržavaju regulaciju i sustav nadzora

Na taj način nećete završiti kao drugi mladi ljudi koji mogu kupiti sve boje stila koji istinski obožavaju. Kad im se dogodi da padnu u nemilost zbog tog stila, često odbace svu svoju odjeću, što rezultira otpadom, istaknula je Miffy Yu, 22-godišnja istraživačica.

Osim očite primjene u modnoj industriji, inteligentna odjeća bi se, smatraju autori mogla iskoristiti i u rehabilitacijske svrhe za osobe s demencijom ili poteškoćama u učenju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti