Od Nintenda 64 do 10 GIGA mreže: Mjesto u Zagrebu koje pruža nevjerojatno iskustvo igranja videoigara postala je prava meka za igrače

Videoigre su prošle dug put od svojih skromnih početaka do današnjih visokotehnoloških iskustava koja oblikuju svijet zabave. U prošlosti igre su bile jednostavne i često ograničene tehničkim mogućnostima. Danas, zahvaljujući stalnom napretku tehnologije, videoigre su postale prava umjetnost koja spaja grafiku, priču i interakciju na jedinstven način.

Nova Studio | 16.11.2023. / 14:01

Galerija

Kada se prisjetimo početaka videoigara, sjećamo se 8-bitnih konzola poput Nintenda. Grafički su bile jednostavne, ali su tadašnji igrači uživali u jednostavnosti i izazovima koje su te igre pružale. Sa skromnim mogućnostima računala i konzola, igrači su se divili svakom novom detalju i napretku u grafici. Slično tome izgledali su i počeci igranja videoigara jednog od naših protagonista i gamera Domagoja Kovača.
Domagoj Kovač (Foto: In Magazin)
„Počeo sam igrati tako da je tata uglavnom igrao Call of Duty, svoje igrice, malo NBA i onda bih ja kao mali sjeo njemu u krilo i igrao zajedno s njim. Igrice tada su puno lošije izgledale. Mislili smo da dobro izgledaju za to vrijeme, ali ja kao dijete to nisam primjećivao niti mi je bilo bitno koliko one nisu bile napredne za razliku od danas“, objasnio je Domagoj.

Za razliku od njega, ulazak u svijet videoigara za Saru Srdić, našu drugu sugovornicu i isto tako igračicu videoigara bio je potpuno drugačiji.

„Počela sam igrati tek sad kad se otvorio Hall of Game. Prijatelji su mi to spomenuli pa sam odlučila doći ovamo da vidim što je to i kako je tamo i od tad me to počelo zanimati“, rekla je Sara.

Danas su videoigre postale pravi vizualni spektakl. Fenomenalna high-definition grafika i virtualna stvarnost (VR) omogućuju igračima da urone u digitalne svjetove s gotovo stvarnim iskustvom. No da bi se u potpunosti uživalo u ovim naprednim igrama, važna je dobra infrastruktura. Hall of Game ili HOG igraonica prepoznala je važnost brzog internetskog pristupa te je u suradnji s Telemachom koji pruža 10 GIGA optičku mrežu nove generacije, osigurala besprijekorno iskustvo igranja videoigara za svoje igrače.
Domagoj Kovač (Foto: In Magazin)
„Meni je najbitniji internet i 10 GIGA mreža koja mi omogućuje da se igrica brzo učitava, da ide glatko i da se ne pojavi glitch usred igre, tako da mislim da je to jedna od najbitnijih stvari što se tiče gaminga“, rekla je Sara.

„Sad igrice imaju puno više komponenti, a s 10 GIGA mrežom nema čekanja, nema nerviranja, nema laga u online igrama“, nadovezao se Domagoj.

Brzina interneta ključna je za online gaming, gdje igrači sudjeluju u multiplayer igrama, surađuju i natječu se s drugima širom svijeta. Telemachova 10 GIGA mreža omogućuje igračima da iskuse minimalno kašnjenje i brzu razmjenu podataka, čineći igraonicu odličnim mjestom za uživanje u najnovijim igrama.
Fortnite (Foto: In Magazin)
„Najviše igram timske igre CS:GO, Valorant, prije sam igrao Call of Duty. Bitno mi je da ne igram sam, da ima druge ekipe koja je uključena jer ipak je to najzabavnije“, objasnio je Domagoj koji igra multiplayer igre u kojima je nevjerojatno bitna niska latencija baš kao i Sara koja uživa u first person shooter igrama. I dok oboje neizmjerno uživaju u igranju videoigara, nitko od njih se u njima nije okušao u profesionalnom smislu.
Sara Srdić i Domagoj Kovač (Foto: In Magazin)
„Ima novca u gamingu. Profesionalna scena gaminga je sve veća i veća iz dana u dan, ali se tu mora uložiti jako puno truda i vremena kojeg nemaju svi, pa tako niti ja“, rekao je Domagoj.

„Nažalost se ne bavim profesionalno gamingom. Uvijek je to bio hobi, vjerojatno će to tako i ostati, ali se nadam da će se malo ta tema više otvoriti curama mojih godina“, nadovezala se Sara.

Gaming industrija nije samo zabava. Ona je postala i poduzetnička prilika za mnoge. Infrastruktura koja podržava brzu i stabilnu internetsku vezu ključna je za uspjeh ne samo igraonica već i razvojnih timova koji mogu brže dijeliti resurse, testirati igre u stvarnom vremenu i surađivati na daljinu bez zastoja. Ovo potiče inovacije u industriji, omogućava stvaranje igara koje zadovoljavaju sve veće zahtjeve igrača.

Put videoigara od prošlosti do sada bio je fascinantan, a infrastruktura je u tom putovanju bila ključni čimbenik. Kroz suradnju s HOG igraonicom, Telemach ne samo da osigurava vrhunsko iskustvo igračima već i podržava razvoj, inovacije i poduzetništvo u svijetu videoigara. Kako u povijesti, tako i danas, dobra infrastruktura je bila i ostala ključna za oblikovanje videoigara koje nas oduševljavaju i povezuju.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Telemach po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti