Fokus na nove tehnologije: Najavljeno gašenje 3G mreže u Hrvatskoj

Isti postupak zamjene 3G-a s naprednijim mrežama već provode brojni svjetski i europski telekomi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.12.2023. / 15:41

Kraj za 3G mrežu (Foto: Getty Images)

Početkom 2025. godine, Hrvatski Telekom trebao bi u potpunosti ugasiti svoju 3G mrežu, dok će fokus staviti na energetski učinkovitije i za korisnike kvalitetnije 4G i 5G tehnologije. Što se tiče korištenja glasovnih i SMS usluga, korisnici ne trebaju brinuti jer se umirovljenje 3G tehnologije neće osjetiti na njima, dok će se podatkovne usluge nastaviti pružati na novijim mrežama četvrte i pete generacije.

Connecting your world. Connecting your world. - novi globalni slogan Deutsche Telekom grupe kreirao je hrvatski tim

Oni koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa mrežama nove generacije i dalje će moći koristiti usluge, ali putem 2G mrežne tehnologije koju će HT i dalje zadržati, a koja omogućuje korištenje govornih i tekstualnih usluga. Svi koji žele bolje i brže iskustvo mobilnog interneta, trebat će zamijeniti svoje uređaje s novijim 4G ili 5G uređajima, a oni koji koriste SIM karticu stare tehnologije, moći će je bez naknade zamijeniti za novu.

Hrvatski Telekom svoju 3G mrežu planira postupno ugasiti što je u skladu s industrijskim trendovima te potvrđuje fokus na brže i naprednije mobilne tehnologije i usluge. Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije što će se reflektirati u boljoj usluzi za naše korisnike, komentirao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije (CTIO) Hrvatskog Telekoma, dodavši kako isti postupak zamjene 3G-a s naprednijim mrežama već provode brojni svjetski i europski telekomi.

Nataša Rapaić HT predstavio jedinstven program pogodnosti za svoje korisnike

O načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije Hrvatski Telekom će pravovremeno obavijestiti svoje korisnike.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti