Na današnjoj pressici nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar predstavio je svoje viđenje ‘pametnog grada’, te viziju, ciljeve i koncept korištenja informacijsko komunikacije tehnologije u daljnjem razvoju grada.

“Ovim strateškim planom predviđa se transformacija sadašnje gradske uprave, s njom povezanih trgovačkih društava i javnih ustanova u jedinstven javni servis dostupan građanima. Također se definiraju smjernice u kojem se informacijska tehnologija više neće isključivo gledati kao infrastruktura već kao industrija koja ima vrlo snažan utjecaj na daljnji razvoj Grada i regije.” istaknuo je Avar.

Ovom vizijom Grad Varaždin riješio bi brojne probleme s nabavkom papirologije i ubrzao proces administracije. Također, pojačala bi se komunikacija s građanima koji bi putem online servisa mogli uputiti pitanja, te na njih vrlo brzo dobiti konkretan odgovor, nešto što nedostaje svakom gradu.

“Vizija Varaždina u 2020. godini je Grad koji svojim građanima putem e-usluga uklanja birokratske barijere i podiže kvalitetu življenja, koji koristi informacijsko komunikacijsku tehnologiju u svim segmentima svog razvoja te je sinergijom gradske uprave, obrazovnih ustanova i poduzetništva podigao razvoj IT industrije.”

Skupi Microsoftovi paketi zamijenili bi se open-source rješenjima tamo gdje je to potrebno, čime bi se drastično smanjio trošak gradske uprave, uveo bi se ERP, integrirano programsko rješenje za podršku planiranju u upravljanju poslovnim procesima, gdje bi se implementirali moduli za upravljanje financijskim poslovanjem, upravljanjem ljudskim resursima, procesom nabave, te imovinom, čime bi poslovanje uprave bilo znatno transparentnije.

Inače, Avar ima 13-godišnje iskustvo s upravljanjem ovakvim sustavima, a čest je zagovornik za uvođenje nove tehnologije poput tableta u gradske ‘klupe’ kako bi se smanjio nepotreban trošak papira na kojeg se troši po 9.000 kuna po sjednici. Zadnjih 10-ak godina radio je kao rukovoditelj odjela IS na Hrvatskoj Radioteleviziji gdje je sada savjetnik za integraciju tehnologija i poslovanja.

Činjenica je da ovakvi kompetentni ljudi mogu uvesti promjene u gradove, te samim time poboljšati i unaprijediti život građana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju