Greenpeace poručio Vladi: "Preuzmite odgovornost za emisije klimatskog ubojice metana"

Greenpeace je na simboličan način tijekom prosvjeda u Zagrebu prikazao problem curenja metana u atmosferu, a Vladi i INA-i su poručili da preuzmu odgovornost za potonuće platforme Ivana D.

Hina | 05.07.2023. / 11:16

Prosvjed Greenpeacea u zagrebu
Prosvjed Greenpeacea u zagrebu (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Aktivisti Greenpeacea održali su u srijedu prosvjed u Zagrebu postavivši ispred sjedišta INA-e simboličan trometarski prikaz plinske platforme koja ispušta fosilni plin u atmosferu te poručili INA-i i Vladi da preuzmu odgovornost za emisije klimatskog ubojice metana.

Od samog potonuća platforme Ivane D Greenpeace opetovano poziva nadležne institucije i INA-u da ispitaju moguće emisije metana na svim odobalnim platformama. Ni nakon dvije i pol godine niti nadležno ministarstvo niti INA nisu odgovorili niti se očitovali, rekla je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

Kaže kako je Greenpeace u posjedu podataka iz pouzdanih izvora u vezi sa zabilježenim koncentracijama metana oko određenog broja odobalnih plinskih platformi na sjevernom Jadranu koji potvrđuju njihove sumnje: koncentracije više od 100 ppm/m zabilježene su na devet promatranih platformi, dok su na tri od njih zabilježene vrijednosti više od 400, 500 pa čak i 1500 ppm/m.

Iz razgovora sa stručnjacima iz tog područja, Andrić kaže da Greenpeace doznaje da fosilna industrija obično šalje ekipe na teren kad se zabilježe očitanja iznad 200 ppm/m.

Mi u Greenpeaceu smatramo da su bilo kakve emisije tog štetnog, snažnog stakleničkog plina neprihvatljive, a kamoli koncentracije koje upućuju na značajne emisije poput onih primijećenih ovom prilikom. Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) upozorava da svaki porast u globalnom zagrijavanju potiče sve intenzivnije i sve češće vremenske ekstreme. Ne smijemo se više kockati s budućnošću, poručuje Andrić.

Ističe kako dobiveni podaci ukazuju na problem pa INA i Vlada RH moraju pokazati inicijativu i biti transparentniji, ispitati je li riječ o namjernom ispuštanju plina (tzv. venting) ili pak o nekontroliranom istjecanju te učiniti sve što je potrebno da se takve pojave spriječe u budućnosti.

Nevjerojatno je da, unatoč ekološkoj i klimatskoj krizi, i galopirajućim cijenama, plinska industrija i dalje smatra normalnim štetiti klimi ispuštanjem plina u atmosferu, upozorava Andrić.

U Greenpeaceu kažu kako je temeljem Plana EU "Fit for 55" kojim se nastoji smanjiti emisije stakleničkih plinova u EU do 2030., u izradi europski zakonski prijedlog koji, između ostalog, namjerava zabraniti uobičajenu praksu poznatu kao “venting” (ispuštanje), osim u iznimnim izvanrednim okolnostima.

Hrvatska je također potpisnica deklaracije "Global Methane Pledge" kojom se pridružila zajedničkoj obvezi smanjenja emisija metana za 30 posto do 2030. u odnosu na 2020.  godinu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti