HACK IT DAYZ: Tko je osmislio najbolju videokomunikaciju za budućnost?

Glavnu nagradu odnio je tim Emoji, čiji su članovi inovativnim pristupom došli do rješenja kako videokomunikacijom olakšati život osobama oštećenoga sluha.

Nova Studio | 26.11.2018. / 16:01

Pobjednički tim Emoji (Foto: HT) (Foto: HT)

Ovaj vikend održao se treći po redu HACK IT DAYZ Hrvatskoga Telekoma u inovacijskom LAB-u Otvorenog učilišta Algebra te je okupio više od 200 sudionika, stručnjaka, predavača i mentora koji su se bavili izazovom videokomunikacije u budućnosti. Osim već poznatog 24-satnog hackatona, posjetitelji će pamtiti i ekskluzivni konferencijski program u kojem su vrhunski stručnjaci govorili o primjeni tehnologije i inovacija u područjima svoga djelovanja.

Tako su svi prisutni mogli saznati kako je izgledao put od startupa do uspješnog internacionalnog poslovanja Luke Abrusa, CEO-a i suvlasnika agencije Five, ili pak sve o uspješnim poslovnim modelima na tržištu iz iskustva najvećeg europskog telekoma od Erika Meijera iz područja tehnologije i inovacija u Deutsche Telekomu.

Oni koji misle da će tehnologija zamijeniti ljude, to se neće dogoditi. Međutim, ona će biti od velike pomoći svima potrebitima. Svi mi ovdje danas bit ćemo i starije osobe, i onda ćemo tu tehnologiju koja će nam biti bliska i od pomoći koristiti više nego što mi to danas možemo zamisliti, zaključio je jedan od predavača, prof. Ninoslav Mimica, šef zavoda u Klinici za psihijatriju Vrapče, koji je iz znanstvene perspektive izložio razloge promjene u ljudskim potrebama i životima te istaknuo da tehnologija ne ''pripada mladima'', već može služiti podizanju kvalitete ljudskih života u poznim godinama.

Vedran Blagus, investicijski menadžer u South Central Ventures fondu, fokusiranom na tehnološka poduzeća u CEE regiji, govorio je o odnosima tehnoloških poduzeća i investitora te naglasio da investitori neće uložiti novac u projekt koji nije dobro prezentiran, a i okolišanje pri izlasku na tržište neće pomoći.

Uz spomenute predavače, ostale panele i predavanja držali su mnogi renomirani stručnjaci iz IT svijeta, a njima se pridružila i poznata multidisciplinarna umjetnica OKO, koja je iz svoje perspektive govorila o utjecaju novih oblika komunikacije na stvaranje odnosa između umjetnika i publike.

Posjetitelji su mogli i sudjelovati u radionici za hakere o izgradnji timskog duha i suradnji unutar tima, koju su vodili Lena Lalić i Ivan Gorski iz Hrvatskog Telekoma.

Kako uspješno surađivati unutar tima, najbolje znaju oni koji su u 24 sata došli do najuspješnijeg rješenja na zadanu temu – budućnost videokomunikacije. Uz novčanu nagradu u iznosu od 30.000 kuna, osiguran im je i odlazak na dvodnevnu radionicu pod nazivom „Acceleration & Design Thinking“ u hub:raum startup akceleratoru u Poljskoj.

Glavnu nagradu odnio je tim Emoji, čiji su članovi inovativnim pristupom došli do rješenja kako videokomunikacijom olakšati život osobama oštećenoga sluha. Tim je osmislio poseban program koji prevodi znakovni jezik u glas te paralelno glas u titlove, te na taj način omogućava nesmetanu komunikaciju između osoba oštećenoga sluha i njihovih sugovornika.

Nesmetana komunikacija mora biti dostupna svima kao temeljno pravo, a naše rješenje koristi prednosti tehnologije, čija je najveća svrha upravo olakšati ljudima život, istaknula je Monika Tenšić, koja je zajedno s Kristijanom Gašljevićem, Ivanom Solićem i Igorom Rinkovcem osmislila i razvila ovu ideju. 

Tim MIOC kući se zaputio s drugom nagradom, dok su treće mjesto i nagradu podijelili timovi Gopnik i IVS.

Kako je izgledao najveći dosad HACK IT DAYZ, pogledajte u našem videu, u kojem donosimo samo djelić atmosfere.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti