Haker koji je gamerima "ukrao Božić" osuđen na zatvorsku kaznu

Mladić je napao servere popularnih gamerskih servisa koji određeno vrijeme nisu bili dostupni, pa milijuni gamera nisu mogli uživati u omiljenim igrama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2019. / 10:12

Zatvor (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Prije pet i pol godina Austin Thompson iz američke savezne države Utah započeo je s trendom koji je mnogim gamerima "ukrao" taj Božić i blagdane sljedećih godina. Taj danas 23-godišnjak tijekom Božića 2013. počeo je s hakiranjem i rušenjem gamerskih servera te su se na njegovu udaru našli Sonyjev PlayStation Network, Steam, Xbox, Nintendo, serveri League of Legendsa i drugi. Thompson je na internetu poznat po svom hakerskom nadimku DerpTrolling te su na početku njegovi napadi bili iznimno uspješni – čak ih je najavljivao putem Twittera i od ostalih korisnika primao savjete o budućim metama njegovih napada.

Hakiranje (Foto: Getty Images) Zatvorene poslovnice i bankomati: Hakeri napali veliku banku i ukrali milijune eura

Hakersku karijeru započeo je još 2011., no u javnosti je postao poznat nakon 2013. i božićnih DDoS napada zbog kojih brojni gameri nisu mogli provesti Božić kako su tada planirali igrajući omiljene igre jer su brojni gamerski servisi bili nedostupni. Zbog tih je napada mladi haker dobio veliku medijsku pažnju pa su njegovu taktiku preuzeli i drugi hakeri i nastavili tradiciju božićnog rušenja gamerskih servisa i tijekom sljedećih godina.

Osim medija i drugih hakera, DerpTrolling privukao je pažnju policije, a nakon što je njegovo pravo ime procurilo u javnost uhićen je 2014. godina te je krajem prošle godine priznao krivnju za napade. S istražiteljima je razgovarao i o motivima svojih napada te je rekao kako je to napravio "iz šale" i kako bi svima pokvario praznike, ali i kako bi natjerao ljude da, umjesto igrajući igre, blagdansko doba provedu s obiteljima.

Kim Dotcom Najpoznatiji svjetski pirat bori se za život na slobodi: Ako ga izruče SAD-u, prijeti mu višegodišnja kazna zatvora

Zbog svoje kratke, ali vrlo uspješne hakerske karijere u kojoj je postao poznat diljem svijeta, Thompson je ovaj tjedan osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 27 mjeseci, s čijim odsluživanjem počinje krajem sljedećeg mjeseca, a morat će platiti i gotovo 100 tisuća dolara odštete za štetu koju je počinio hakiranjem.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti