Najpoznatiji svjetski pirat bori se za život na slobodi: Ako ga izruče SAD-u, prijeti mu višegodišnja kazna zatvora

Osnovao je i vodio Megaupload, jednu od najvećih stranica putem koje se do 2012. skidao piratski sadržaj, zaradio je milijune, ali ako ga Novi Zeland izruči SAD-u, sljedeća desetljeća mogao bi provesti u zatvoru

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2019. / 13:32

Kim Dotcom (Foto: AFP)

Kim Dotcom osnivač je Megauploada, stranice za dijeljenje datoteka koja je u svojim zlatnim danima imala desetke milijuna mjesečnih korisnika. Zahvaljujući velikom broju korisnika i reklamama koje su se prikazivale, Dotcom je na Megauploadu zaradio bogatstvo, no bio je trn u oku zabavne industrije i američkog pravosuđa jer se na njegovu servisu najčešće dijelio ilegalan sadržaj, odnosno piratske pjesme, albumi, videoigre itd.

Dotcom je cijelo vrijeme tvrdio, a i danas stoji iza toga da Megaupload nije odgovoran za piratski sadržaj jer su oni samo omogućili servis za upload i download datoteka te nisu mogli znati kakav se sadržaj razmjenjuje. Ako je bilo riječi o piratskom sadržaju, za njega bi trebali odgovarati isključivo korisnici koji su uploadali i preuzimali takav sadržaj.

Slika nije dostupna Traži 6,8 milijardi dolara: Nevjerojatni zahtjevi Kima Dotcoma

No američko pravosuđe nije imalo sluha za takva objašnjenja te su izdali nalog za njegovo uhićenje, a početkom 2012. Dotcom je "pao" u svojoj vili u Novom Zelandu gdje se preselio jer je mislio da će tamo biti siguran od ruke američkih zakona. Od tada se zaista svašta događalo – neko je vrijeme proveo u zatvoru pa mu se vlada Novog Zelanda ispričala jer je uhićen prema nevažećem nalogu, no i dalje stoji činjenica da SAD traži njegovo izručenje.

Dotcom i trojica njegovih bivših kolega danas su ponovno pred sudom u Novom Zelandu iznijeli svoju obranu, odnosno razloge zbog kojih ne bi trebali biti izručeni SAD-u, gdje bi u zatvoru mogli provesti nekoliko desetljeća. U prijašnjim saslušanjima sud nije imao obzira za obranu koja je u pravi plan stavila korisnike i njihovo dijeljenje ilegalnog korisnika za koje Dotcom ne bi trebao biti odgovoran.

Dotcomovi odvjetnici i ovog puta igraju na istu kartu i prebacuju sav teret na same korisnike te su pred vrhovnim sudom naglasili kako optuženici jednostavno ne mogu biti krivi za ono što su drugi ljudi radili. Nakon žalbe slijedi još nekoliko mjeseci do odluke vrhovnog suda o izručenju, a ako ta odluka bude nepovoljna za Dotcoma, i dalje mu ostaju neke pravne mogućnosti da izručenje odgodi za još nekoliko godina. Kakva god konačna odluka bila, ako najveći svjetski pirat, kako su ga mediji prozvali 2012., zaista završi u SAD-u, prijeti mu višegodišnja kazna zatvora.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti