Haker osuđen na 5 godina zatvora i 1,4 milijuna dolara kazne za krađu Netflixove serije "Orange is the New Black"

Haker je otkriven nakon što su istražitelji s njim povezali broj telefona s kojeg je zvao i ucjenjivao žrtve.

Martina Čizmić | 22.09.2020. / 16:09

Netflix (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Britanac iz Northamtonshirea, koji je uhićen kao dio ozloglašene hakerske skupine The Dark Overlord, osuđen je u SAD-u na 5 godina zatvora i 1,4 milijuna dolara kazne.

Hakerska skupina The Dark Overlord postala je poznata nakon što je otkriveno da su ukrali još ne prikazane epizode jedne od najpopularnijih serija na Netflixu, Orange is the New Black, i potom od tvrtke tražili otkupninu da ih ne objave na internetu. Povezuje ih se i s krađom velike količine osobnih podataka bolničkih pacijenata, koje su također ucjenjivali.

TDO je prilično tajanstvena hakerska grupa. Nije poznato ni tko ju vodi ni koliko ima članova, a 39-godišnji Britanac Nathan Wyatt je otkriven nakon što je policija u sklopu istrage, s njim povezala telefonski broj s kojeg je zvao i ucjenjivao žrtve.

Na sudu je priznao krivnju za krađu identiteta i računalnu prijevaru, ispričao se za svoje poteze i navodno rekao kako više nikad u životu ne želi vidjeti ni jedno računalo.

Kako prenosi BBC, priznao je da je grupa došla u posjed osjetljivih podataka od različitih tvrtki te prijetila njihovom objavom ukoliko im tvrtke ne plate otkupninu koja se kretala između 75 i 350 tisuća dolara. Iako ni jedna tvrtka nije pristala na tu ucjenu, hakeru je ipak određeno da mora platiti kaznu od 1,4 milijuna dolara.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti