Kibernetički napad prisilio je novozelandsku burzu (NZX) da zaustavi trgovanje četvrti dan zaredom, a obavještajna agencija te otočne zemlje pozvana je za pomoć u borbi protiv narušavanja sigurnosti.

Trenutačno imamo problema s povezivanjem koji su, čini se, slični onima uzrokovanim ozbiljnim napadima prošlog tjedna iz inozemstva. Ti napadi uskraćivanja usluga narušavaju računalne mreže zagušujući ih prometom, a to je dovelo do privremenih obustava trgovanja od utorka, objavio je NZX.

Novi Zeland zatražio je od državnog ureda za sigurnost komunikacija da pomogne burzovnom operateru nakon što se u petak srušio četvrti dan zaredom, izjavio je ministar financija Grant Robertson.

Ne mogu se baviti puno više specifičnim detaljima, osim da kažem da mi kao vlada to tretiramo vrlo ozbiljno, kazao je Robertson na brifingu za medije u Wellingtonu.

U pomoć je pozvana i Novozelandska obavještajna agencija (GCSB), čiji je zadatak zaštititi infrastrukturu zemlje od mrežnih napada, a zasad se ne zna tko stoji iza kibernetičkih napada. Mediji spekuliraju o upadima koje može sponzorirati i druga država ili antikapitalistički aktivisti poput Anonimnih ili su u pitanju kriminalci koji će tražiti otkupninu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju