Hakeri tvrde da su uspjeli prevariti skener lica na novom iPhoneu

Je li Face ID na novom iPhoneu u potpunosti nesiguran?

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.11.2017. / 07:55

Foto: YouTube

Vijetnamski stručnjaci tvrde da su uspjeli prevariti hvaljeni čitač lica sa iPhonea X koristeći jednostavnu masku. Tzv. Face ID korisniku pametnog telefona omogućuje da svoj uređaj otključa jednostavnim pogledom u zaslon.

Istraživači su i ranije zabilježili manje probleme s tehnologijom koja za realizaciju koristi infracrvenu svjetlost. Ipak, ono što su navodno uspjeli vijetnamski cyber stručnjaci baca potpuno novu i zabrinjavajuću sjenu na tehnologiju koja je jedan od najvećih razloga kupovine novog iPhonea X, čija cijena kod nas iznosi gotovo 10 000 kuna.

Ekipa iz vijetnamske kompanije Bkav demonstrirala je situaciju u kojoj je prikazano otključavanje uređaja bez korištenja pravog lica korisnika. Umjesto lica, ispred iPhonea je postavljena maska izrađena za svega 150 dolara.

Foto: YouTube

Tvrdnja kompanije Bkav kosi se s tvrdnjama čelnika Applea koji stoje iza izjava da su na kreiranju Face ID-a radili i stručnjaci iz područja kreiranja uvjerljivih maski, a u cilju usavršavanja tehnologije koja navodno može prepoznati prijevaru.

Maska je napravljena korištenjem 3D printera, šminke i dvodimenzionalne fotografije, no i dalje ostaje nejasno je li ekipa iz Bkava možda ugasila pojedine sposobnosti iPhonea X kao što je Attention Aware. Također, nije jasno niti tko je originalni korisnik spornog uređaja pa ostaje sumnja je li uređaj zapravo "naučen" na masku pa je otključavanje samim tim očekivano.

Dok Apple ne reagira na ove tvrdnje iz Vijetnama, pogledajte videozapis i prosudite sami.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti