Hakeri ukrali više od pola milijuna lozinki Zoomovih korisnika i jeftino ih prodaju na Dark webu

Stručnjaci ističu kako su hakeri vjerojatno iskoristili ranije ukradene lozinke koje korisnici "recikliraju" na različitim internetskim platformama.

Martina Čizmić | 15.04.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od 500 tisuća ukradenih lozinki i korisničkih računa korisnika trenutno najpopularnije aplikacije za videopozive, Zoom, pronađeno je na Dark webu.

Tvrtka za računalnu sigurnost Cyble prva je otkrila gomile podataka sa Zooma na virtualnoj burzi kibernetičkih kriminalaca. Prodaju se za tek nekoliko lipa po komadu, no ti bi podaci u krivim rukama mogli izazvati mnogo glavobolja korisnicima.

Iako još nije poznato kako su kibernetički kriminalci točno došli do tih podataka, stručnjaci vjeruju da nije hakiran direktno Zoom, već tvrtke koje s njim surađuju. Točnije, vjeruju da je do krađe došlo jer korisnici koriste iste lozinke i korisničke račune za više internetskih servisa.

Hakeri koriste veoma jednostavan alat za ponovno korištenje lozinki koje su ranije ukrali. Tako mogu veoma brzo isprobati mogu li ući u račun koji ima već poznato korisničko ime, pojasnio je Jake Moore iz tvrtke ESET za Independent.

Stoga stručnjaci ponovno upozoravaju kako ne bi trebalo koristiti istu kombinaciju e-maila, korisničkog imena i lozinke na različitim mjestima.

Iako se u ovom slučaju čini kako Zoom nije direktno odgovoran za curenje podataka, to je samo još jedna mrlja u Zoomovu portfelju. Već se našao na udaru kritika zbog načina na koji koristi osobne informacije korisnika, nedovoljne sigurnosti njihovih privatnih videopoziva, a zbog svega toga neke su države, ali i tvrtke zabranile svojim zaposlenicima da koriste tu aplikaciju na službenim računalima.

Iz Zooma tvrde da su pojačali sigurnost te da intenzivno rade na otklanjanju svih problema. No ako koristite Zoom za komunikaciju s poslovnim partnerima ili kolegama, možda ne bi bilo loše da razmislite o nekoj od alternativa.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti