HAKOM objavio rezultate mjerenja kvalitete mobilnih mreža: Evo tko je najbolji u Hrvatskoj

Neovisno mjrenje kvalitete sve tri hrvatske mobilne mreže pokazalo je odlične rezultate. Sva tri operatora bolja su od prosjeka EU-a.

Martina Čizmić | 16.05.2024. / 16:37

Mobilne mreže, ilustracija (Foto: Getty Images)

HAKOM je u suradnji s tvrtkom Commsquare obavio neovisna mjerenja kvalitete hrvatskih mobilnih mreža u gradskim i prigradskim naseljima te na cestama i autocestama početkom 2024. godine. Mjernom kampanjom bio je obuhvaćen 31 grad te približno 5000 kilometara hrvatskih cesta i autocesta. Testiranje je provedeno na prostoru na kojemu živi oko dva milijuna stanovnika, odnosno preko 50 posto ukupne populacije Hrvatske.

Mjerenje je pokazalo je da su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska poboljšali svoje mobilne mreže u zadnjih godinu dana te su one i dalje vrlo dobre ili izvrsne u usporedbi s ostalim operatorima iz EU-a. Najvažniji pokazatelji kod sve tri mreže su izvrsni: glasovni i Whatsapp pozivi imaju postotak uspješnosti uspostave poziva od 99 posto, kao i preuzimanje datoteka ili učitavanje internetskih stranica. Najviša izmjerena prosječna download brzina interneta iznad je 370Mbit/s (najniža izmjerena prosječna je 211 Mbit/s), dok je najviša prosječna upload brzina 54 Mbit/s (najniža 36,5 Mbit/s).

Prema podacima koje je HAKOM objavio, najbolji ukupni rezultat na testu mreža pokretnih komunikacija postigao je Hrvatski Telekom s ukupno osvojenih 888,2 boda, a slijedi A1 Hrvatska sa ukupno 824,2 osvojena boda, dok je Telemach zauzeo treću poziciju s ukupno 788,7 bodova.

Što se tiče rezultata po velikim gradovima, najveći broj bodova u Zagrebu postigao je Hrvatski Telekom, dok je drugoplasirani A1 Hrvatska. Hrvatski Telekom je za glasovne i podatkovne usluge postigao najveći broj bodova, dok je Telemach postigao veći broj bodova u podatkovnim, a manji broj bodova u glasovnim uslugama u odnosu na A1 Hrvatska. U Splitu je Hrvatski Telekom postigao najviše bodova, dok je drugoplasirani Telemach, primarno zahvaljujući većem postignutom broju bodova za podatkovne usluge u odnosu na A1 Hrvatska. U Osijeku svi operatori pokazuju odlične rezultate, vrlo slično rezultatima u Zagrebu, ali Hrvatski Telekom je postigao najveći broj bodova, dok je A1 Hrvatska na drugom mjestu. U Rijeci je najveći broj bodova postigao Hrvatski Telekom, dok je drugoplasirani A1 Hrvatska. Iako je trećeplasirani, Telemach je postigao nešto veći broj bodova za podatkovne usluge u odnosu na A1 Hrvatska.

Ovo je druga godina za redom u kojoj HAKOM neovisno mjeri kvalitetu hrvatskih mobilnih mreža, a detaljni mjerni rezultati svake od mreža dodatno se dijele s pojedinim operatorom da bi lakše mogli planirati i optimizirati vlastite mreže.

S obzirom na daljnji razvoj mreža i veći trend korištenja podatkovnih usluga i servisa, bit će zanimljivo vidjeti sljedeće rezultate testiranja mobilnih mreža na području Republike Hrvatske kao i promjene koje će uslijediti, ističu iz HAKOM-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti