HAKOM upozorava: Appleove besplatne aplikacije i nisu uvijek takve!

Korištenje određene igrice ili efekata za kameru prikazuje se kao besplatno u službenoj Appleovoj trgovini aplikacija, da bi nakon kratkog vremena aplikacija izvršila naplatu za tjedno ili mjesečno korištenje aplikacije.

Martina Čizmić | 27.02.2018. / 15:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je HAKOM krajem prošlog tjedna upozorio na prijevaru kojom se ugrožava korisnike mobitela s operativnim sustavom Android ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koja u sebi sadrži maliciozni kod, HAKOM-u su se javili korisnici koji upozoravaju na praksu Applea, koja nije u nadležnosti HAKOM-a, a koja se može smatrati nepoštenom i može izazvati troškove, pa informacije dijelimo s korisnicima kako bismo im ukazali na povećan oprez.

Naime, HAKOM je dobio prijavu korisnika Apple uređaja o naplati aplikacije koja je ponuđena kao besplatna na Apple Storeu (npr. Testfoni, Beauty Up – Best Photo Editor…), a korištenje određene igrice ili efekata za kameru prikazuje se kao besplatno u službenoj Appleovoj trgovini aplikacija, da bi nakon kratkog vremena aplikacija izvršila naplatu za tjedno ili mjesečno korištenje aplikacije.

Navedena naplata izvršit će se unatoč deinstalaciji aplikacije.

Ako dođe do instalacije ovakvih aplikacija, korisnici moraju unutar iTunesa izvršiti deaktivaciju pretplate kako bi zaustavili daljnju naplatu. Iako to nije u nadležnosti HAKOM-a, upozoravamo korisnike kako preuzimanje takvih aplikacija može izazvati velike i nekontrolirane troškove jer se iznos za naplatu preuzima s kreditnih kartica korisnika.

Također, ako se želite zaštititi, Apple ID koji je potreban za preuzimanje određenih aplikacija moguće je koristiti i bez registracije s podacima iz kreditne kartice.

Korisnici se u slučaju da uoče spomenute poteškoće dodatno mogu javiti i Appleovoj korisničkoj službi, a u slučaju da ni tad ne uspiju dobiti potrebne informacije o postupanju, mogu se žaliti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti