HANFA upozorava: Ne nasjedajte na e-mailove o velikoj zaradi poznatih osoba, to je prevara!

Ugledate li u svom Inboxu e-mail od Miroslava Š., Mate R. i sličnih u kojima vam nude "nevjerojatnu ponudu koju ne smijete propustiti", bez odgađanja ga obrišite.

Hina | 24.12.2020. / 11:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je upozorila građane da ne nasjedaju na e-mail poruke o velikoj zaradi poznatih osoba, te poručila da se za eventualna ulaganja obrate isključivo ovlaštenim posrednicima.

Hanfa u priopćenju navodi kako građani ovih dana putem e-maila u svoje inboxe dobivaju lažne novinske članke u kojima se ponovno tvrdi da su poznati hrvatski građani ostvarili veliku zaradu te ih se poziva da i oni sami krenu s ulaganjima.

Slika nije dostupna Rimac upozorio na sve češću praksu: Ne nasjedajte na prevare koje koriste identitete javnih osoba

Hanfa poziva građane da "ne nasjedaju na takve e-mail poruke te da se za eventualna ulaganja obrate isključivo ovlaštenim posrednicima, čiji popis mogu pronaći na internetskim stranicama Hanfe".

U zadnje vrijeme, kako napominju iz Hanfe, građanima se učestalo putem e-mali poruka, oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem internetskih stranica.

Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge, ističu iz Hanfe.

Naglašavaju kako je često riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima i sličnim područjima poznatima po slabijoj regulaciji.

Ta se brokerska društva najčešće povezuju s prijevarama i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da u konačnici ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje, ističe se u priopćenju.

Iz Hanfe skreću pozornost na nekoliko čimbenika koje treba imati na umu prilikom donošenja ulagačkih odluka.

Tako navode da treba saznati točan naziv brokerskog društva čije se usluge nude i koristiti usluge isključivo investicijskih društava iz evidencije društava kojima je Hanfa dala odobrenje i notificiranih društava iz EU

Građani trebaju imati na umu da "laka i sigurna" zarada ne postoji, poručuju iz Hanfe. Ako je vaš 'broker' vrlo uporan, zove vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaća 'ne' kao odgovor te nudi 'priliku koja se događa jednom u životu', vrlo je vjerojatno riječ o prevari, navode iz Hanfe.

Upozoravaju građane i da ne vjeruju poveznicama na novinskim portalima, Facebooku i ostalim popularnim stranicama koje "odaju tajnu kako brzo zaraditi na internetu".

Često je riječ o poveznicama u kojima poznati Hrvati poput sportaša, glazbenika ili poduzetnika opisuju kako su zaradili puno novaca, navode iz Hanfe te ističu kako se radi se o lažnim člancima na koje se ne smije nasjedati.

Ne uspostavljajte komunikaciju s takvim stranicama i nikako ne uplaćujte novac na njihove račune, poručuju iz Hanfe.

Podsjećaju da je Hanfa izdala i brošuru sa savjetima kako prepoznati trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i općenite savjete na što obratiti pozornost kako u konačnici građani ne bi bili prevareni i ostali bez svojeg teško zarađenog novca.

Brošura Hanfe sa savjetima može se pronaći na internetskoj stranici i portalu Hanfe namijenjenom financijskoj edukaciji građana "Novac za sutra", navodi se u priopćenju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti