Hartera, festival za dušu i tijelo

Početkom 2005 godine skupina entuzijasta pokrenula je Hartera Festival sa ciljem promocije i senzibiliziranja javnosti

Zimo Zimo Zimo | 08.07.2011. / 16:13

Hartera, festival za dušu i tijelo

Početkom 2005. godine skupina entuzijasta pokrenula je Hartera Festival sa ciljem promocije i senzibiliziranja javnosti ideje da se prostor propale riječke tvornice papira prenamijeni za kulturne i javne sadržaje.

Rijetki su 'davne' 2005. godine mogli prognozirati da će iz takve jedne ideje proizaći najkvalitetniji hrvatski 'underground' festival koji svake godine okupi zavidan broj posjetitelja iz Hrvatske, cijele Europe pa i šire.

Kroz niz godina festival je rastao, ostajao sve ozbiljniji, uz sve više standarde od uređenja prostora, odnosa prema publici pa do samog odabira izvođača.

Danas je Hartera respektabilni trodnevni festival preko čijih su stageva prodefilirali imena kao što su Röyksopp, Klaxons, Simian Mobile Disco, Moderat, Fuck Buttons, Boys Noize, Atari Teenage Riot, Nosaj Things i mnogi drugi.

Ono po čemu se Hartera razlikuje od drugih sličnih festivala upravo je ta hrabrost organizatora da se domaćoj publici ponude sasvim nova imena. Valja naglasiti da je Hartera festival svrstan u top 10 najboljih malih festivala u izboru za European Festival Awards!

Ovogodišnji festival simbolično je nazvan ljeto ljubavi i održava se u terminu od četvrtaka 14.srpnja (nulti dan) do 16. srpnja. Razlog zbog kojeg su organizatori pomaknuli termin u ljetni period bio je ulazak u ljeto te stranim gostima, koji zadnjih godina pokazuju veliki interes za festival, omogućiti dolazak u što većem broju. Upravo iz tog razloga nastao je i slogan 'Ljeto ljubavi'.

Ovogodišnji glazbeni program Hartere održat će se na tri stagea: Main stage, Mtv stage i Red Bull Music Academy floor.

Ne smijemo zaboraviti ni Harteru Plus gdje će biti predstavljeni mnogi umjetnički sadržaji koji su zadnjih par godina uveliko doprinijeli da se stvori sam vizualni identitet festivala.

Na ovogodišnjoj Harteri nastupit će među ostalima i Dub čarobnjak iz Vordigborga Andreas Trentemøller koji dolazi u sklopu europske turneje u pratnji svog benda. Ovo je ujedno i njegov premijerni nastup u Hrvatskoj.

Od ostalih imena koji će ovo ljeto žariti na stageovima Hartere treba izdvojiti Hercules And Love Affair, projekt iz New Yorka, James Holdena - šefa etikete Border Community, francuza Brodinskog kao i bass uzdanice Pearson Sounda aka Ramadanman, Hudson Mohawkea, Ikoniku te maskiranog genijalca SBTRKT-a..

Kad se ovakvom lineup-u doda fantastična atmosfera i ambijent stare tvornice papira, nije teško shvatiti zašto upravo Hartera kotira kao jedan od najboljih malih festivala u Europi, jer kako sami organizatori kažu 'Harteru možeš ili ne razumjeti,ili ju obožavati' -- baš kako to i treba biti!

Mi smo definitivno u onoj skupini koji ju obožavaju i brojimo dane do početka još jednog glazbenog doživljaja za dušu i tijelo.

Više o svemu pročitajte na službenim stranicama festivala.

Via Tihomir Kišasondi

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti