HGK pokreće AI Akademiju: Sve što treba znati o umjetnoj inteligenciji u poslovanju

HGK pokreće AI Akademiju koja bi trebala pomoći u demistifikaciji AI te obraditi različite aspekte primjene AI u poslovanju.

Martina Čizmić | 04.03.2024. / 15:56

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako umjetna inteligencija može pomoći u digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva, ali i kako tvrtke i pojedini sektori mogu upotrijebiti umjetnu inteligenciju za svoj razvoj i napredak, glavne su teme serije edukacija koje u sklopu AI Akademije organizira Hrvatska gospodarska komora.

Naime, kako ističu iz HGK, AI bi, prema posljednjim analizama, mogla povećati svjetsko gospodarstvo za gotovo 16 bilijuna dolara do 2030. godine. Upravo zbog toga u HGK su odlučili svojim članovima ponuditi potrebne resurse za razumijevanje i primjenu AI rješenja.

Istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu koje su proveli HGK i Best Advisory pokazalo je da 9 od 10 poduzeća u Hrvatskoj vidi umjetnu inteligenciju kao ključnu komponentu suvremenog poslovnog okruženja. Istovremeno, 8 od 10 ispitanika prepoznaje nedostatak znanja i vještina kao glavni izazov u primjeni AI-a.

Nalazimo se u eri umjetne inteligencije. AI je pokretač inovacija, konkurentnosti i prosperiteta u suvremenom gospodarstvu. Sve više tvrtki prepoznaje potencijale AI-a, čak 94 posto ispitanika u našem istraživanju smatra kako je važno ulagati u obuku zaposlenika za uspješnije korištenje umjetne inteligencije u poslovanju. AI Akademija HGK pomoći će premostiti jaz između želja i mogućnosti za implementacijom AI tehnologija, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš i najavio prvu u seriji edukacija, Uvod u AI za poslovne subjekte.

Prva radionica, koja će se održati 25. i 26. ožujka, demistificirat će AI te obraditi pravne, etičke i sigurnosne aspekte primjene umjetne inteligencije u poslovanju. Nakon nje slijede četiri sektorske radionice iz područja industrije, turizma, prava i zdravstva.

Sveobuhvatan prikaz AI tehnologija, primjena AI alata i primjeri iz praksi samo su dio programskog plana edukacija koje će provoditi stručni predavači. Među njima ističu se Anamarija Mladinić, stručnjakinja iz područja zaštite osobnih podataka koja će pojasniti kako pravilno obrađivati podatke koji su potrebni za razvijanje aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Detalje o kibernetičkoj sigurnosti predstavljat će Marko Gulan, stručnjak s dugogodišnjim konzultantskim iskustvom u području cloud computing i tehnologije podatkovnih centara. Zatim, Dijana Kladar, renomirana odvjetnica koja se ističe znanjem i iskustvom rada u IT sektoru, a fokus će staviti na pravne segmente AI-a.

Vedran Antoljak, stručnjak na područjima strateškog menadžmenta, digitalne transformacije i primjene umjetne inteligencije u poslovanju predstavit će Strategiju uvođenja AI-a u poslovanje kao i najbitnije postojeće AI alate. Konkretne primjere primjene AI-a u različitim sektorima i industrijama predstavit će Aco Momčilović, stručnjak u području upravljanja ljudskim resursima, i u implementaciji umjetne inteligencije u poslovanje.

Sve informacije o AI Akademiji HGK, uključujući raspored radionica i način prijava, mogu se pronaći na službenoj web stranici HGK.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti