Hobi prema dronovima prerastao u poslovni pothvat koji želi i Pentagon

Sve je počelo iz ljubavi trojice inženjera prema dronovima. Jedan od njih s Oxforda se vratio u Osijek. Danonoćno su radili na naočalama za dronove, a iz toga se rodio ozbiljan biznis, pa iz srca Slavonije mladi tim tvrtke Orka drma svjetskim tržištem.

Sanja Vištica | 03.03.2020. / 07:49

Galerija

Vlatko, Ivan i Srđan počeli su radeći proizvode za druge. Radili su dan i noć. Odmarali se uz hobi - dronove. Skužili smo da stvari koje trenutačno možemo kupiti na tržištu, pogotovo naočale, nisu dovoljno dobre. I onda smo rekli - ajmo mi to otvoriti da vidimo možemo li mi to bolje i jeftinije napraviti, govori suosnivač Vlatko Matijević.

To je ono, kažu nam, kad ste inženjer i vrag vam ne da mira. Pa, eto, proizvedete najbolje naočale za dronove na svijetu. Vjerojatno do sada niste čuli za takve naočale. Objasnili su nam u čemu je fora.

Imamo dron i obično kod vožnje i upravljanja tim dronom mi smo koristili mobitele ili tablete da bismo vidjeli sliku s tog drona. Međutim, kad uzmemo naše naočale, one nam ustvari daju osjećaj kao da sjedimo u kokpitu tog drona i vozimo ga nebesima, objašnjava suosnivač Ivan Jelušić.

Bez prestanka su radili da bi razvili najbolju tehnologiju, i potukli su konkurenciju pa sada moraju isporučiti na stotine naočala.

Ovdje nam je proizvodnja, ovdje naših sedam ljudi sastavlja naočale. Ovdje imamo liniju za finalnu montažu. Ovo je mozak naših naočala. Imamo tri mala računala ovdje,  vrlo kompleksan komad elektronike koji je u potpunosti dizajniran, razvijen i proizveden u RH. Finalna montaža je u Zagrebu, ali je dizajniran u Slavoniji, kaže suosnivač Srđan Kovačević.

Na natjecanju startupa dobili su kao nagradu putovanje u Vegas na najveći sajam elektronike na svijetu. Tamo su tehnološki divovi opasno bacili oko na njih, ali i Pentagon. Vlatko tvrdi da i dalje razgovaraju s njima.

Da ne naljutimo Pentagon, nismo previše ispitivali. No načuli smo nekog stranca u uredu. Kad ono vlasnik jedne od najjačih svjetskih kompanija s područja FPV tehnologije. Mislim da imaju golem potencijal. Okupili su poprilično brzo jako dinamičan i jako mlad tim, rekao je Anthony Cake iz Švicarske.

Hrvatska nije Švicarska. Kako im je poslovati ovdje? U jednoj riječi, izazov. No dok god postoje pozitivni primjeri, nitko ne može reći da se ne može. Trenutačno ih je 30, a zapošljavat će još. Ako nešto Slavoniji treba, to je ovo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti