Hoće li ponovno napisati povijest? One bi mogle biti prve žene na Mjesecu!

Nakon što su se Christina Koch i Jessica Meir "prošetale" svemirom, postoji mogućnost da će njih dvije zajedno osvojiti i Mjesec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2019. / 15:55

Christina Koch i Jessica Meir (Foto: NASA)

Krajem prošlog tjedna, astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ušle su u povijest kao prva ženska posada koja je sudjelovala u svemirskoj šetnji. One su napustile Međunarodnu svemirsku postaju i prošetale se do dijela ISS-a na kojem se nalaze litij-ionske baterije te su zamijenile dio koji se brine za njihovo punjenje.

Jessica Meir i Christina Koch Napokon održana prva "ženska" svemirska šetnja

Samom činjenicom da su postale astronautkinje te da su bile u svemirskoj šetnji, ispunile su svoje snove, no samo dio njih: " Drugi san je odlazak na Mjesec", komentirala je Jessica Meir tijekom komunikacije s novinarima nakon svemirske šetnje. Još od prvog razreda, kada je poželjela biti astronautkinja, to je slika koju je imala u glavi – osvajanje Mjeseca. Njen životni san mogao bi se ostvariti već za 5 godina jer NASA-in ambiciozni plan misije Artemis uključuje i slanje prve astronautkinje na zemljin satelit.

Jim Bridenstine iz NASA-e čak je nedavno rekao da svemirska agencija nije odbacila mogućnost da na Mjesec idu samo dvije astronautkinje tako da bi se u novoj povijesnoj svemirskoj misiji možda ponovno mogle naći Meir i Koch. I za Koch osvajanje Mjeseca životni je san, no ako ode samo njena kolegica, rekla je da će se zadovoljiti činjenicom da je poznavala prvu ženu koja je kročila na Mjesec. U razgovoru s novinarima rekla je kako nije upoznata s procesom selekcije astronautkinja te da su svi astronauti i astronautkinje iznimno kvalificirani, iako je jasno da sada Koch i Meir imaju neprocjenjivo iskustvo svemirske šetnje.

Astronaut NASA objavila detalje o novim svemirskim odijelima u kojima će astronauti osvojiti Mjesec

Do tog novog povijesnog trenutka ostalo je još dosta vremena i tko zna kako će se situacija odvijati te nas ne bi trebale iznenaditi eventualne odgode svemirske misije za koju godinu. Među inim, Artemis ovisi o financijama (trošak će, naravno, biti jako velik) te o razvoju raketnog sustava s kojim bi se krenulo u novo osvajanje Mjeseca.

Zanimljivo, za istu godinu Elon Musk najavio je mogućnost osvajanja Marsa tako da bi u najboljem mogućem scenariju, za pet godina mogli svjedočiti dvama velikim povijesnim događajima – osvajanju Crvenog planeta i prvoj ženi na Mjesecu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti