Hoće li roboti puniti praznine na tržištu rada? Provjerili smo kako radi prvi hrvatski samostalni robot

Zbog nedostatka radne snage, u Hrvatskoj se sve češće koriste roboti, kako u industriji tako i u medicini. Zbog toga smo provjerili što sve može prvi samostalni hrvatski robot.

Ivan Forjan | 04.04.2019. / 07:36

Galerija

Prevozi do 800 kilograma tereta, opremljen je kamerom i sam određuje putanju. Prvi hrvatski samostalni robot posao je dobio u skladištu, a zadatak mu je prevoziti palete i kutije. Jedan od njegovih tvoraca je poduzetnik i inovator Milan Račić.

Ako mu se, na primjer, čovjek nađe na putu, on procjenjuje koliko brzo ide čovjek te trebali li on zbog toga ubrzati, usporiti ili promijeniti putanju, rekao je Račić

Pa smo ga i sami testirali. On je prepoznao da smo mu na putu, zaobišao nas te nastavio svojim putem. Ipak, Račić tvrdi da roboti, bez obzira na svoje sposobnosti, neće u potpunosti zamijeniti ljude.

Osim u industriji, roboti svoju svrhu sve češće nalaze u medicini. U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava posljednje tri godine u operacijama sudjeluje robot Ronna, koja je vrlo korisna prilikom zahvata na mozgu.

Robot može premještati položaj elektrode u roku od nekoliko sekundi, a ovako mi moramo cjelokupni okvir premještati. On tako smanjuje vrijeme provedeno u sali, objasnio je Darko Hudi iz Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava.

No, daleko je Hrvatska od potpune robotizacije. Na 10 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj dolazi tek šest robota, a u Japanu na isti broj zaposlenih dolazi 303 robota.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti