Hrvatski robot Ronna u Londonu osvojio prvo mjesto u kategoriji najbolje inovacije

Ronna je hrvatski neurokirurški robot koji je prije nekoliko dana u Londonu osvojio prvo mjesto u kategoriji najbolje inovacije. Za njim vlada velik interes i u inozemstvu, a s njim u KB-u Dubrava svakodnevno radi tim ljudi.

Valentina Baus B.F.M. | 02.07.2018. / 21:20

02.07.2018.
Ronna - robot za neurokirurške operacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronna je ime hrvatskog robota koji pomaže neurokirurzima i koristi se u biopsijama tumora mozga. U Londonu je proglašen najboljom inovacijom.

Pokazalo se da je Ronna uistinu konkurentna u odnosu na svjetsku medicinsku robotiku. Izazvala je vrlo veliku pažnju, rekao je Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

U njega je uloženo nešto više od dva milijuna eura. Usavršavalo ga se 10 godina, a usavršavat će ga se i dalje.

Plan je preuzeti jedan od invazivnih načina, a to je da Ronna sama buši lubanju. Ona će pomoću senzora moći vrlo precizno odrediti kad bušilica prođe iz kosti prema ovojnici mozga, objasnio je Darko Chudy iz Zavoda za neurokirurgiju KB-a Dubrava.

U timu radi oko 25 ljudi, a među njima ima jako puno mladih. Jedan od njih je specijalist neurokirurgije Domagoj Dlaka.

Robot ima senzore koji mogu više stotina puta u sekundi provjeravati sam pritisak kosti i položaj samog borera za bušenje, stoga je jako pouzdan, rekao je.

Više od dvije godine Ronna na tjednoj bazi operira u Kliničkoj bolnici Dubrava. Liječnici koji s njom rade smatraju je velikim napretkom u medicinskoj robotici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti