Hoće li roboti zamijeniti glumce? Upoznajte Ericu, robota koji je dobio glavnu ulogu u visokobudžetnom holivuskom filmu

Prije no što Erica zasja na velikom platnu, producenti još moraju naći redatelja i druge, žive glumce, koji bi bili spremni surađivati s njom.

Martina Čizmić | 26.06.2020. / 15:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glumci diljem svijeta sigurno će sa zanimanjem pratiti snimanje i prikazivanje novog visokobudžetnog holivudskog filma "b". Naime, kako javljaju američki mediji, glavnu ulogu u ovom znanstveno fantastičnom filmu dobio je robot.

Radi se o humanoidnom robotu Erica koji bi će biti posebno programiran za tu ulogu. Erica je plod rada japanskih robotičara Hiroshiija Ishiguroa (koji je poznat po tome što je napravio svog robotskog dvojnika) i Koheija Ogawe. Kako Erica baš i nije glumica u pravom smislu, programeri će ju morati "naučiti" glumiti.

Glumci obično u uloge ugrađuju iskustva iz vlastitog života. No, Erica nema nikakvog iskustva. Stvorena je ni od čega kako bi glumila u ovoj ulozi. Morali smo simulirati njene porkete i emocije kroz susrete jedan na jedan, kako bismo mogli kontrolirati brzinu njenih pokreta, osjećaje u glasu i razvoj lika, pojasnio je producent filma, Sam Khoze.

Da će Erica morati još puno "učiti" možda najbolje pokazuje video u kojem znanstvenici pokazuju njene sposobnosti. Iako na prvi pogled izgleda poput žive osobe, čim se pokuša pomaknuti ili progovori, jasno je da se radi o robotu. 

No, to ju nije zaustavilo u njenoj "glumačkoj" karijeri. Erica je već snimila neke scene filma, no produkcija je trenutno zaustavljena. Nadaju se kako će moći nastaviti sljedeće godine kad pronađu redatelja i glumce (ove od krvi i mesa, a ne silikona i žica), koji bi bili spremni glumiti uz nju. S obzirom na to da je budžet filma, prema posljednjim informacijama, 70 milijuna dolara, vjerujemo da će uspjeti.

Telenoid (Foto: Osaka University and Advanced Telecommunications Research Institute International) Ovo su najjeziviji i najčudniji roboti na svijetu

Tko zna, možda u budućnosti nagradu Oscar budu dodjeljivali i najboljem glumcu robotu?

Izvor: Hollywood Reporter

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti