Ovo su najjeziviji i najčudniji roboti na svijetu

Iako se kaže kako se o ukusima ne bi trebalo raspravljati neki od ovih robota zaista su s pravom zaslužili titulu "jezivog".

Martina Čizmić | 28.10.2018. / 12:15

Telenoid (Foto: Osaka University and Advanced Telecommunications Research Institute International) (Foto: Osaka University and Advanced Telecommunications Research Institute International)

Ima nešto neprirodno u robotima koji na umjetan način pokušavaju biti "privlačni" ljudima ili barem što sličniji. Iako se njihovi tvorci trude prilagoditi im izgled što je moguće više ljudskom, ne bi li tako smanjili strah od nepoznatoga kod ljudi, često odlaze u drugu krajnost i robota pretvaraju u "čudovište".

Institute of Electrical and Electronics Engineers ili IEEE najveća je svjetska tehnička profesionalna organizacija koja se bavi napretkom u tehnologiji. Jedan njen dio posvećen je i robotima. Tako na svojim internetskim stranicama imaju "vodič kroz svijet robotike".

Posjetitelji mogu saznati sve o najnovijim robotima iz cijelog svijeta, ali i glasati za najbolje, najtraženije i najjezivije.

Iako se kaže kako se o ukusima ne bi trebalo raspravljati neki od ovih robota zaista su s pravom zaslužili titulu "jezivog".

Mi vam donosimo pet, trenutno, najjezivijih.

Telenoid

Uređaj koji njegov tvorac, Hiroshi Ishiguro, opisuje kao "robotski komunikacijski uređaj" kojeg se poveže na internet i potom on prenosi glas i imitira izraze lica i pokrete glave. To bi, smatra Ishiguro, trebalo olakšati komunikaciju ljudima.

S obzirom na to da izgleda kao nešto iz horor filmova, sumnjamo da bi itko želio tako komunicirati Naime, Telenoid zapravo nema ruke i noge, već nekakve ostatke udova. Crte lica mu nisu ni muške ni ženske, kako bi lakše mogao imitirati oba spola, bez obzira na godine.

Telenoid (Foto: Osaka University and Advanced Telecommunications Research Institute International) (Foto: Osaka University and Advanced Telecommunications Research Institute International)

Diego-san

Ovaj humanoidni robot osmišljen je kako bi se proučavao kognitivni razvoj kod djece. Zamišljen je kao jednogodišnje dijete, no tu svaka sličnost s pravim djetetom prestaje.

Diego-san izgleda poput križanca Terminatora i djeteta, a činjenica da ima veoma izražajno lice koje vam se smije i plazi jezik zaista izaziva određenu dozu jeze. U prilog mu ne ide ni to što je s 30 kilograma i 1,2 metra mnogo veći od prosječnog jednogodišnjeg djeteta.

Kaspar

Ako ste ikad gledali "Stravu u ulici brijestova" ili "Teksaški masakr motornom pilom", Kaspar će vam se učiniti jako poznatim. Iako je osmišljen kao terapeutski robot za djecu koja imaju poremećaje iz autističnog spektra, njegovo jednostavno a izražajno lice zapravo je prilično jezivo.

Koliko je jeziv? Pa, njegovo lice zapravo je maska s lutke koja se koristi na tečajevima prve pomoći.

CB2

Na prvi pogled CB2 izgleda kao jedna od onih lutaka koje se koriste za testiranje sigurnosnih značajki u automobilima. A onda se njegove oči pomaknu i nasmije vam se.

CB2 osmišljen je kao dvogodišnje dijete, kako bi znanstvenici mogli proučavati kognitivni razvoj i strojno učenje.

Geminoid HI

Hiroshi Ishiguro zaista voli stvarati jezive robote. Njegov Telenoid uvjerljvio je zauzeo prvo mjesto ove liste, ali ni njegov drugi uradak, Geminoid HI-1 nije daleko.

Radi se o kopiji samog Ishigura koja može reproducirati glas i pokrete glavom, a namijenjen je proučavanju ljudskog ponašanja i međusobne komunikacije.

Ako vam njegov izgled nije dovoljno jeziv, možda će ovaj podatak biti. Ishiguro je iskoristio dio svoje kose kako bi mu Geminoid (blizanac) bio što sličniji.

Imate nekog svog favorita? Javite nam u komentarima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti