Hoće li Samsung predstaviti najuzbudljiviji pametni telefon dosad?

Samsung će kasno večeras po hrvatskom vremenu predstaviti novi pametni telefon Galaxy Note 10 i Zimo će uživo biti tamo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.08.2019. / 09:15

Galaxy Note (Foto: AFP)

Već je postalo uobičajeno da usred ljeta, otprilike mjesec dana prije sajma IFA, Samsung predstavi novi pametni telefon koji donosi pregršt inovacija i tehnološki naprednih rješenja. Ni ove godine nisu propustili privući poglede iz cijelog svijeta u New York, gdje će kasno večeras po hrvatskom vremenu (predstavljanje počinje u 22 sata) predstaviti novi Galaxy Note 10.

No za razliku od proteklih godina, Samsung bi ovaj put trebao predstaviti čak nekoliko uređaja Note. Informacije o tome kako će novi Note izgledati i što se sve skriva ispod sjajne površine u javnost cure već mjesecima. Zato smo uoči predstavljanja, na kojem će i Zimo biti prisutan, odlučili na jednom mjestu prikupiti sve što smo dosad saznali o novom Galaxyju Note 10.

Note 10 i Note 10 Plus

Novi Note iskustvo korištenja pametnog telefona podići će stepenicu iznad Samsungove aktualne perjanice, serije S10. Vjeruje se da će Samsung predstaviti barem dvije verzije Note 10 – manji 6,3-inčni Note 10 i nabrijani 6,8-inčni Note 10 Plus. Samo za usporedbu, prošlogodišnji Note 9 imao je nešto veći, 6,4-inčni ekran. No to ne bi trebalo nimalo umanjiti iskustvo korištenja. Oba uređaja trebala bi imati već karakterističan Samsungov bezgranični ekran, s malim zubom koji će skrivati kameru u sredini gornjeg ruba ekrana.

Međutim, razlika između Note 10 i Note 10 Plus, ako je vjerovati dostupnim informacijama, neće biti samo površinska. Tako će oba imati Qualcommov procesor Snapdragon 855, ali će se razlika osjetiti u bateriji i prostoru za pohranu. Tako će Note 10 imati bateriju od 3500 mAh, 8 GB radne memorije i 256 GB prostora za pohranu, bez mogućnosti daljnjeg proširenja microSD karticom. Istovremeno, Note 10 Plus dolazi s impresivnom baterijom kapaciteta 4300 mAh, podrškom za brzo punjenje putem 45W USB-C punjača, 12 GB radne memorije i 256 GB prostora za pohranu s mogućnošću proširenja putem microSD kartice.

Uz oba uređaja dolazi i poboljšana pametna olovka S Pen koja bi trebala prepoznavati određene geste rukom, što bi značilo da će korisnici pametnim telefonom moći upravljati i iz veće udaljenosti. Hoće li se S Pen koristiti poput čarobnog štapića ili će korisnici ipak morati biti nešto bliže, saznat ćemo već večeras.
Samsung tradicionalno u uređajima Note pokazuje najbolje od kamera. Očekuje se da će serija Note 10 imati poboljšanu trostruku stražnju kameru. Informacije koje su trenutačno dostupne govore o glavnoj kameri od 12 megapiksela, 16-megapikselnoj širokokutnoj kameri te 12-megapikselnoj telefotokameri s dvostrukim optičkim zoomom. Neke glasine spominju i dodatnu leću koja bi prekrivala senzor za “time-of-flight”, a koji bi fotografijama trebao dati dodatnu dubinu.

Budite večeras uz Zimo

Zanimljivo, za razliku od Galaxy S10+, serija Note 10 neće imati dvije prednje kamere, već samo jednu rezolucije 10 megapiksela. Treba napomenuti i kako će Samsung vjerojatno predstaviti i dvije dodatne inačice Note 10 s oznakom 5G kako bi korisnicima omogućio korištenje najnovijih tehnologija i najvećih brzina.

A sad malo tužnih vijesti. Prema svemu sudeći, Samsung se pozdravlja s klasičnim utorom za slušalice i okreće USB-C utoru koji će tako služiti za slušalice, punjenje i povezivanje uređaja. No nema straha, jer su u Samsungu već pripremili dodatak kojim je moguće i klasične slušalice s 3,5-milimetarskim priključkom uključiti u novi Note 10.

Ali to nije sve! Samsung je već najavio novu inačicu pametnog sata, Galaxy Watch Active 2, te novi tablet Galaxy Tab S6, ali to ne znači da nemaju skriven još kakav as u rukavu.

Možda će (napokon) svjetlo dana ugledati Samsungov pametni zvučnik Galaxy Home, koji je najavljen prije točno godinu dana. Posljednje informacije spominju lansiranje upravo krajem ljeta. S obzirom na to da se u posljednje vrijeme spominje i predstavljanje manje verzije Galaxy Homea, te bi se informacije možda mogle i pokazati točnima.

Što bi Samsung još mogao predstaviti u New Yorku? Pridružite nam se od 22 sata i otkrijte s nama.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti