Hoće li se Googleove naočale koristiti i u svemiru?

Google Glass™ našao je primjenu u raznim poljima, a sada se zainteresirala i NASA.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 06.08.2014. / 19:46

Hoće li se Googleove naočale koristiti i u svemiru?

Google Glass™ našao je primjenu u raznim poljima, a sada se zainteresirala i NASA. Naime, poseban odjeljak američke svemirske agencije, pod nazivom NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) trenutno testira pametne naočale iz Googlea (kao i nekolicinu sličnih uređaja). Smatraju da bi tehnologija ovog tipa astronautima dodatno olakšala praćenje misije i maknula potrebu za stalnim provjeravanjem računala.

NEEMO barem jednom godišnje obavlja vježbe u nestandardnom okruženju, što sličnijem onom u svemiru, a upravo za te svrhe izgradili su posebnu platformu – 19 metara ispod vode, nedaleko od mjesta Key Largo na Floridi. Misija traje punih devet dana, prilikom koje se izvode iznimno kompleksne i detaljne procedure, s ogromnim potencijalom za buduće misije u svemiru (u zadnjem slučaju – simulirani rad na asteroidu).

Hoće li se Googleove naočale koristiti i u svemiru?

Tehnologija poput ove iz Googleovih naočala u teoriji obećava mnogo, posebno za ekstremne situacije poput gore opisane, ali nažalost, ne ide sve posve glatko. Astronauti su se nakon odrađenih testova žalili na konstantnu potrebu za skrolanjem, kao i na otežano čitanje te opću vidljivost. Dodatno usavršavanje je u planu, a dogovorena su i nova testiranja u studenom ove godine, kada je zakazana sljedeća NEEMO misija.

Hoće li se Googleove naočale uskoro pojaviti u svemiru, ostaje nam tek za vidjeti.

Izvor Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti