Hoće li Trumpova želja da vrati Amerikance na Mjesec postati veoma skup izlet?

NASA bi trebala dobiti 21 milijardu dolara za slanje nove misije na Mjesec, no to im nije dovoljno i traže još.

Martina Čizmić | 16.05.2019. / 09:16

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kad je američki predsjednik Donald Trump kao strateški cilj istaknuo vraćanje Amerikanaca na Mjesec, svima je bilo jasno kako to neće biti ni brzo ni jeftino. Činjenica da je u ožujku Trump od Kongresa zatražio 21 milijardu dolara za projekt, potvrdila je očekivanja.

No čini se da NASA-i ni to nije bilo dovoljno.

Otkrili su da će im trebati dodatnih 1,6 milijardi dolara samo u 2020. kako bi ispunili zacrtani cilj i vratili astronaute na Mjesec do 2024. godine.

Šef NASA-e Jim Bridenstine pojasnio je kako je ovaj dodatak samo predujam za ono što će biti potrebno u budućnosti i najavio kako će biti potrebne još milijarde za ostvarivanje cilja. Neki čak procjenjuju kako će NASA tražiti između 6 i 8 milijardi dolara godišnje do 2024. godine.

Dodao je kako su ta sredstva potrebna kako bi se razvila nova letjelica koja bi mogla sletiti na Mjesec, nova svemirska odjela, ali i kako bi se financirali dodatni programi.

Ženska komponenta na Mjesecu

Prvi svemirski program bio je nazvan Apolo, a u NASA-i ovaj najnoviji žele nazvati Arteims. Naime, u planu je da po Mjesecu prošeće i nekoliko astronautkinja pa su u NASA-i željeli odati priznanje i svim ženama koje rade na projektu, ali i koje su radile na programu Apolo.

No Kongres baš i nije raspoložen za davanje tolikih milijardi dolara bez čvrstih dokaza da je moguće ispuniti zacrtane ciljeve. Naime, NASA svake godine iz budžeta dobije više od 20 milijardi dolara za svoj rad. Ako im Kongres odobri sredstva, a oni do 2024. ne uspiju vratiti Amerikance na Mjesec, to bi, vjeruju mnogi, moglo imati dugoročne negativne posljedice na NASA-u.

Stoga bi NASA dodatna sredstva trebala dobiti iz "drugih izvora", navodno iz programa koji pomaže siromašnim studentima s troškovima studiranja.

Za kongresnike koji dolaze iz siromašnijih dijelova SAD-a to vjerojatno neće biti baš najsretnije rješenje i pitanje je hoće li podržati takav prijedlog.

Čini se kako bi projekt "Artemis" mogao biti veoma skup izlet za NASA-u, a pitanje je hoće li Kongres SAD-a biti spreman podmiriti sve troškove bez konkretnih dokaza da je moguće vratiti Amerikance na Mjesec prije kraja 2024. godine.

 

Izvor: Ars Technica

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti