Hoće li zbog 'sedmice' korisnici Androida prijeći na iPhone?

Novi modeli iPhonea donose neke opcije koje su prije bile rezervirane samo za Androide – hoće li to biti dovoljno da Androide zamijene s iPhoneom?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2016. / 07:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon sinoćnje konferencije na kojoj je Apple predstavio nove modele pametnih telefona i novi pametni sat, novinari koji su prisustvovali konferenciji imali su prilike isprobati ove uređaje i većina je zadovoljna s onim što su vidjeli. S obzirom da nitko nije očekivao veliki spektakl, nije bilo razočaranja s onim što je Apple predstavio te će ti noviteti biti dovoljna pozivnica brojnim ljubiteljima ove kompanije da 16. rujna, kao i svake godine, satima čekaju ispred Appleovih trgovina kako bi se što prije dokopali novog iPhonea. No, osim što će 'sedmice' ponovno privući milijune dosadašnjih vlasnika telefona s logom jabuke, novi Appleovi telefoni mogli bi privući i dio korisnika koji su se godinama odupirali iPhoneu jer su smatrali da su telefoni koji rade na Androidu bolji i, za istu ili sličnu cijenu, donose puno više.

Naime, kao velike prednosti Androida u odnosu na iPhone mnogi su nabrajali neke opcije koje je sinoć predstavio Apple - npr. na tržištu su već godinama dostupni modeli koji su otporni na prašinu i vodu te je osobama s aktivnim stilom života ovo jedna od važnijih opcija na njihovim telefonima. Takvi korisnici do sada su mogli birati samo između Samsungovih, Sonyjevih i drugih Androida, a već sljedećeg tjedna (odnosno od 23. rujna u Hrvatskoj) moći će kupiti i vodootporan iPhone – pri čemu treba napomenuti kako vodootpornost ne znači da se s ovim telefonima može kupati i snimati podvodne fotografije, već da bi trebao izdržati oko pola sata potopljen jedan metar ispod vode. Još jedan novitet koji bi mogao privući nove korisnike jest količina memorije – dosadašnji najjeftiniji Appleovi telefoni imali su samo 16GB memorije, a 'sedmice' će za istu cijenu imati 32GB memorije.

Naravno, Appleovi telefoni i prije su bili dostupni s većom količinom memorije, no za to je trebalo platiti dodatnih sto dolara, dok konkurentske kompanije odavno nude telefone s minimalno 32GB memorije, pri čemu brojni Androidi imaju i utor za memorijske kartice, što iPhone nema. Dvostruka kamera s iPhonea 7 Plus također nije novitet na tržištu jer je Huawei takvu kameru predstavio prije nekoliko mjeseci na svom modelu P9, no ono što je Apple prikazao na jučerašnjoj konferenciji mogao bi biti dovoljan razlog da ljubitelji mobilne fotografije prilikom kupovine novog telefona, umjesto nekog Androida, razmisle o kupovini iPhonea 7 Plus. Apple bi čak mogao profitirati i na Samsungovim problemima i privući dio korisnika koji su namjeravali kupiti Galaxy Note 7 te bi, umjesto phableta južnokorejske kompanije koji je trenutno povučen s tržišta zbog neispravnih baterija, mogli kupiti iPhone 7 Plus.

Zanimljivi su i neki komentari iz Kine na telefone koje su Cook i ekipa jučer predstavili te oni smatraju da je nastupila velika promjena jer, dok su prije kineske kompanije kopirale Apple, sada Apple s opcijama poput dvostruke kamere kopira Huawei i druge kompanije iz najmnogoljudnije zemlje svijeta.

S obzirom da uskoro počinje prodaja ovih telefona, već sljedeći tjedan možemo očekivati prve recenzije novih modela iPhonea te bi iPhone 7 Plus, prema onome što smo vidjeli jučer, mogao boriti s Galaxyjem S7/S7 Edge za titulu najboljeg pametnog telefona 2016.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti