Hoćemo li saznati nove tajne Crvenog planeta? NASA i ESA skupljat će uzorke s Marsa i dovesti ih na Zemlju

Komplicirana misija uključuje tri faze – prikupljanje uzoraka s Marsa, njihovo skupljanje u jedan kontejner i lansiranje u orbitu, a nakon toga posebna letjelica trebala bi pokupiti taj kontejner i odvesti ga na Zemlju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2020. / 10:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako pitate Elona Muska, nismo previše udaljeni od slijetanja ljudske posade na Mars, no njegov optimizam ne dijeli previše stručnjaka te ćemo za novi "veliki korak čovječanstva" vjerojatno morati čekati puno duže. No do tada mogli bismo mogli imati puno više informacija o samom planetu, njegovu sastavu i atmosferi.

Slika nije dostupna Zora sviće, dan se budi: Možete li pogoditi gdje je snimljena ova posebna fotografija?

Zahvaljujući programu Mars Sample Return (MSR), koji su pokrenuli NASA i Europska svemirska agencija (ESA) prije nekoliko godina, tijekom ovog desetljeća na Zemlju bi trebali stići prvi uzorci s Marsa koji bi nam trebali otkriti puno više informacija o Crvenom planetu. NASA je već poslala nekoliko rovera na Mars koji su opremljeni instrumentima zahvaljujući kojima smo dobili brojne podatke vezane za sastav površine, klimu, atmosferu i druge podatke, a sljedeći logičan korak jest istraživanje uzoraka koji bi se s Marsa trebali poslati na Zemlju.

Ta komplicirana misija imat će tri faze i na njoj će zajednički raditi NASA i ESA. Prva faza počinje već ove godine kada prema Marsu iz Cape Canaverala kreće NASA-in rover, čije se slijetanje na Crveni planet očekuje u veljači 2021. Pored klasičnih istraživanja, taj će rover skupljati i uzorke tla s Marsa i postavljati ih u posebne spremnike koje će ostaviti na površini tog planeta. Druga faza misije uključuje lansiranje ESA-ine rakete i rovera na Mars, gdje bi trebao skupiti uzorke koje je skupio NASA-in rover u poseban kontejner i lansirati ih u orbitu Marsa.

Slika nije dostupna NASA-in rover uskoro spreman za najzahtjevniju misiju do sad - potragu za životom na Marsu

Treća faza uključuje još jedno lansiranje rakete Europske svemirske agencije sa Zemlje prema Marsu, gdje bi trebala "pokupiti" kontejner s uzorcima i prevesti ga na naš planet, gdje će početi istraživanja koja bi nam trebala otkriti brojne tajne koje skriva Mars.

Nedavno je raspisan natječaj za direktora programa MSR, koji bi trebao biti uključen u sve faze projekta, a plaća za tu izazovnu i zahtjevnu poziciju iznosit će nešto manje od 190 tisuća dolara godišnje.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti