Zora sviće, dan se budi: Možete li pogoditi gdje je snimljena ova posebna fotografija?

Internetom se proširila fotografija svitanja sunca na jednom jako, jako udaljenom mjestu…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.12.2019. / 07:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet i društvene mreže omogućili su nam pristup sadržaju brojnih fotografa diljem svijeta te se možemo diviti njihovim fantastičnim fotografijama, putopisima, oku za detalje koje inače ne bismo primijetili, osjećaju za perspektivu i slično. No bez obzira na to koliko je neko fantastičan fotograf, vjerojatno se ne može pohvaliti s tako cool radnim mjestom kao Doug Ellison. Naime, dok neki fotografi snimaju pejzaže, vjenčanja i slično, Ellison je fotograf – Marsa!

Površina Marsa (Ilustracija: Getty) Crveni planet iznenađuje znanstvenike: Marsotresi traju dulje od potresa i ne možete ih osjetiti

Tako barem piše na njegovu profilu na Twitteru, na kojem ga prati gotovo 13 tisuća ljudi (i koji je, nažalost, zaključao). On u NASA-i radi sa znanstvenim timom i ekipom koja upravlja roverom Curiosity te je njegov zadatak upravljanje kamerama na roveru. Dakle, iako nije na Marsu, sa Zemlje kontrolira rover i kamere na njemu kako bi snimio što bolje fotografije.

Na stranicama NASA-e mogu se pronaći brojne fotografije snimljene kamerama Curiosityja, a Ellison je na svom Twitteru posebno izdvojio jednu fotografiju za koju je napisao da je najdraža fotografija koju je imao privilegiju snimiti. Riječ je o svitanju zore na Marsu, a na prvi pogled mogli bismo reći da je snimljena i na našem planetu, a ne na milijunima kilometara dalekom krateru Gale. Fotografija je snimljena prošle subote, s desnom navigacijskom kamerom.

Kolonizacija Marsa (Ilustracija: Getty) Musk ima računicu: Evo što je potrebno za osnivanje grada na Marsu

Curiosity Mars istražuje još od 2012. i na Zemlju je poslao gomile fotografija kojima nas je upoznao s površinom i izgledom Crvenog planeta. Ipak, fotografija koju je na Twitteru podijelio Ellison zaista se čini posebna te pokazuje da se svitanje zore na Marsu ne razlikuje previše od jutarnjeg buđenja na našem planetu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti