Hoćemo li uskoro imati automobile koji sami voze za svega 10.000 dolara?

Automobili koji sami voze još su uvijek novitet u razvoju na kojima aktivno radi Google, a i sam Elon Musk istaknuo je kako Tesla ima neke od najboljih inženjera na svijetu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 24.06.2014. / 08:45

Hoćemo li uskoro imati automobile koji sami voze za svega 10.000 dolara?

Automobili koji sami voze još su uvijek novitet u razvoju na kojima aktivno radi Google, a i sam Elon Musk istaknuo je kako Tesla ima neke od najboljih inženjera na svijetu.

Ovaj puta imamo drugačiju priču. Cruise Automation je startup koji ima drugačiju viziju samovozivih automobila. Naime, u automobil se integrira automatika, te senzor na krov koji omogućuje automobilu da prati traku, te se snalazi u jednostavnim prometnim situacijama — primjerice prometnoj gužvi. Trenutno, ovaj projekt je u fazi testiranja, no iza njih je tek 7 mjeseci rada i tehnologija izgleda obećavajuće. Hoće li zaživjeti kako planira Kyle Vogt, teško je reći, no iz ovoga se može svašta “roditi”.

Vogt kaže kako je ova tehnologija namijenjena za vožnju autocestom, pa tako vozač može uključiti automatski sustav pritiskom na jedan gumb, gdje kontrolu volana i papučica preuzima računalo. Ako pak želite isključiti automatski sustav, sve što trebate jest pritisnuti papučicu ili malo pomaknuti volan, slično je s tempomatom.

“Potrebno nam je šest do devet mjesec testiranja prije nego počnemo prodavati proizvod. Ovo je kontrola sigurnosti i želimo biti apsolutno sigurni da je sustav siguran prije nego krene u prodaju”, istaknuo je Vogt koji je inače prije osnovao kompaniju Twitch TV, live video platformu za gamere koju navodno YouTube želi kupiti za milijardu dolara.

Cruise tako izaziva Google, a svi zajedno žele promijeniti industriju automobila. Iako ovo neće biti tako skoro dostupno na cestama, zanimljivo će vidjeti kako će se ova tehnologija razvijati u narednih 10 godina.

Izvor Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti