Hoćete li je koristiti? Aplikacija za praćenje kontakata trebala bi biti dostupna u Hrvatskoj kroz dva tjedna

Aplikacija neće biti obvezna za korištenje, no bit će učinkovitija s većim brojem preuzimanja i korištenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.07.2020. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mjesecima smo se nadali kako će koronavirus oslabjeti, a možda čak i nestati s ljetom, no gruba realnost pokazala je kako se virus i dalje nezaustavljivo širi diljem svijeta. Epidemiolozi upozoravaju kako su nakon danonoćnog posla na rubu snaga, no uskoro bi trebali dobiti pomoć u obliku aplikacije za praćenje kontakata osoba izloženih koronavirusu.

Iako se slične aplikacije u drugim zemljama nisu pokazale naročito uspješnima, svaka je pomoć dobrodošla, a aplikacija će biti učinkovitija što je veći broj ljudi bude koristio, no svoju svrhu trebala bi ispuniti i ako je preuzme mali broj osoba.

Kako bi saznali kako stvari stoje s hrvatskom aplikacijom za praćenje kontakata, kontaktirali smo APIS IT, kompaniju zaduženu za razvoj aplikacije, i od njih saznali kada bi se trebala pojaviti na tržištu, hoćemo li je morati koristiti te hoće li biti kompatibilna sa sličnim aplikacijama drugih europskih zemalja. Iz APIS-a kažu kako je aplikacija trenutačno u procesu odobravanja za objavu u trgovinama aplikacija za Googleove i Appleove telefone, a istovremeno se unaprjeđuje te sigurnosno, performansno i funkcionalno testira.

Sukladno najavama, očekujemo da će aplikacija biti objavljena i dostupna tijekom srpnja, komentirali su iz APIS-a.

Ono što je važno napomenuti i što mnoge najviše zanima jest hoćemo li morati koristiti tu aplikaciju, a odgovor je - ne. Korištenje će biti dobrovoljno, a aplikacija je dizajnirana tako da poštuje sva načela zaštite osobnih podataka i privatnosti. Aplikacija, čije ime još nije poznato i javnosti će ga, kada za to dođe vrijeme, objaviti Ministarstvo zdravstva i Vlada, kompatibilna je sa sličnim aplikacijama koji koriste drugi građani EU-a, što je naročito važno jer očekujemo i nadamo se velikom broju turista na hrvatskim plažama.

Korisnici sami kontroliraju svoje podatke

Na pitanje o načinu rada aplikacije, iz APIS-a odgovaraju: Aplikacija koju razvija APIS IT radi na principu 'exposure notificationa', odnosno obavijesti da ste u određenom razdoblju koji epidemiolozi definiraju kao 14 dana bili u kontaktu s osobom kojoj je naknadno dijagnosticirana zaraza koronavirusom. Aplikacija na pametnom telefonu pomoću Bluetootha bilježi interakcije s drugim pametnim telefonima u blizini putem nasumičnih nizova brojki, tzv. ključeva. Ključevi su kriptirani i privremeni, što znači da ne otkrivaju identitet korisnika, odnosno vlasnika uređaja niti njegovu lokaciju, a mijenjaju se svakih 15 minuta, što tehnološki maksimizira anonimnost. Važno je napomenuti da se interakcije parametriziraju pa se ključevi između elektroničkih uređaja razmjenjuju samo u slučaju ako ste sa zaraženom osobom bili na udaljenosti manjoj od dva metra i dulje od 10 minuta. U slučaju da se vlasniku uređaja dijagnosticira zaraza koronavirusom, sam odlučuje hoće li podijeliti informaciju s osobama s kojima je bio u interakciji posljednjih 14 dana. Ako to želi učiniti, dobit će od zdravstvenih djelatnika verifikacijski kod pomoću kojega će poslati obavijest kontaktima, tj. ključevima koji zadovoljavaju određene kriterije, a njegov identitet ostat će nepoznat svim drugim korisnicima aplikacije. Oni će samo dobiti obavijest da su unutar 14 dana bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na COVID-19 i preporuku da se jave epidemiologu, po kojoj mogu postupiti ili je zanemariti.

Kako je riječ o osjetljivoj temi, jasno je koliko je važna privatnost, anonimnost i sigurnost korisnika aplikacije. Zato je, pored nasumično generiranih, kriptiranih i privremenih ključeva koji jamče zaštitu privatnosti, dodatna prednost aplikacije u činjenici da su svi podaci (ključevi) pohranjeni na pametnom telefonu korisnika. Tako svaki korisnik pojedinačno kontrolira svoje podatke i za sebe odlučuje želi li obavijestiti druge u slučaju da oboli od bolesti COVID-19.

Hoćete li koristiti aplikaciju kada bude dostupna?
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti