'Home button' kakav poznajemo na iPhoneu 7 odlazi u povijest

Appleova nova perjanica među iPhoneovima mogla bi u rujnu iznenaditi novitetom koji nitko nije predviđao.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 29.07.2016. / 11:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako piše Macotakara, jedan od najvećih novosti je home tipka koja će na novoj sedmici biti u ravnini sa zaslonom te se neće utisnuti na pritisak.

Nova tehnologija ove tipke navodno će se temeljiti na hrpi senzora ispod iste, koji će kao odaziv na pritisak generirati laganu vibraciju. Nakon brojnih glasina poput one kako će novi iPhone u potpunosti ostati bez home tipke koja bi trebala biti integrirana unutar zaslona, ovo rješenje čini se kao najlogičnijim – istaknuto je između ostalog na tom kineskom blogu.

Novi home button bi tako trebao posjedovati i 3D Touch tehnologiju, što je logično proširenje nakon uvođenja iste tehnologije na zaslonu. Radi se o tehnologiji koja omogućuje uređaju raspoznavanje jačine pritiska prsta na zaslon uređaja te ovisno o jačini pritiska korisniku stavlja na izbor više opcija prilikom upravljanja aplikacijama, omogućava kratak pregled mailova itd.

Slična ovoj je i Force Touch tehnologija na MacBook prijenosnicima koja daje potpuno novo korisničko iskustvo prilikom pritiska na trackpad. Naime, kao odaziv na pritisak, trackpad pomoću Taptic Enginea vraća "trzaj" u obliku vibracije, umjesto da se utisne kao što je to kod ostalih prijenosnika.

Osim ergonomskih noviteta, priča se kako bi se novi iPhone mogao pojaviti i u Space Black verziji (kućištu crne boje), što bi u konačnici korisnicima nudilo izbor između gold, rose gold, space grey, silver i space black boje. Pričalo se kako je u igri i tamno plava, no kasnije su izvještaji to demantirali.

Do sada smo se nagledali raznih koncepata koji najavljuju integraciju home tipke unutar samog zaslona, no čini se da ćemo se za taj luksuz morati strpjeti još koju godinu.

Ako je vjerovati ovim glasinama, iPhone 7 bi u prodaju mogao krenuti već 16. rujna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti