Google sa svog popisa uređaja koji koriste Android uklonio dvije Huaweijeve perjanice, provjerite imate li ih i vi

Huawei je registrirao ime Hongmeng (u kineskoj mitologiji "hongmeng" označava situaciju prije stvaranja svijeta) za svoj operativni sustav temeljen na Androidu

Martina Čizmić | 24.05.2019. / 13:43

Huawei (Foto: Getty images)

Iako je nakon prvotnog šoka, Google objavio kako će nastaviti pružati potporu Huaweijevim pametnim telefonima do 19. kolovoza, u kineskoj tvrtki već imaju spreman rezervni plan.

Kako je predsjednik Huaweija Ren istaknuo, očekivali su da će se ovako nešto dogoditi pa su na vrijeme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sustava.

O kakvom se sustavu točno radi do sad su mediji samo nagađali, no čini se kako bismo ga već ove godine mogli i vidjeti uživo na pametnim telefonima.

Naime, Huawei je registrirao ime Hongmeng (u kineskoj mitologiji "hongmeng" označava situaciju prije stvaranja svijeta) za svoj operativni sustav temeljen na Androidu. Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo biti moguće prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemariva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu funkcionirati na njemu bez problema.

Iza Hongmenga navodno stoji profesor s kineskog Sveučilišta Jiao Tong iz Šangaja, Chen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebala bi biti kompatibilna s Android aplikacijama na telefonima, rčaunalima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi trebao i vizualno biti veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Stručnjaci ističu kako bi Hongmeng mogao biti dvosjekli mač za Huawei. Iako bi mu mogao pomoći da prebrodi krizu s Googleom, nema prostora za pogreške. Jer korisnici će očekivati jednake mogućnosti i jednostavnost korištenja kao kod Androida. Ako im Huawei to ne omogući, vjerojatno će potražiti drugi uređaj sa stabilnijim sustavom.

Inače, Google je sa svog popisa uređaja koji koriste Android uklonio Huawei Mate X i Huawei P30. Možda je i to znak da Huawei već kreće s uvođenjem svog operativnog sustava.

Izvor: AsiaTimes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti