Honor izbacio prvi flagship mobitel otkako više nije pod Huaweijem, hoće li imati i Play Store?

Honor ima novi mobitel koji je razvijen bez podrške Huaweija, koji je tu tvrtku prodao. Još se ne zna znači li to i povratak Googleovih servisa na te uređaje.

Branimir Vorša | 22.01.2021. / 13:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski proizvođač mobitela Honor izbacio je svoj prvi smartphone otkako više nisu dio Huaweija, a riječ je o V40 5G modelu vrhunskih performansi koje pripadaju flagship kategoriji mobitela. I ne samo to, novi Honorov mobitel mogao bi opet imati Googleovu podršku pa tako i Play Store.

Huawei je Honor prodao konzorciju kineskih tvrtki iz Shenzhena, a novi model tog proizvođača zasad je izašao ekskluzivno za kinesko tržište.

V40 ima OLED zaslon od 6,72 inča s brzinom osvježavanja od 120Hz i pogoni ga procesor MediaTek Dimensity 1000+. Glavna kamera ima 1/1.56-inčni senzor razlučivosti 50 megapiksela. V40 u sebi ima bateriju od 4000mAh koju se može puniti na 66W putem kabela te 50W bežično.

Huawei je u studenom 2020. najavio prodaju Honora zbog "ogromnog pritiska" i poteškoća u osiguranju adekvatnog opskrbnog lanca. No dok je Honor poslovao neovisno od Huaweija iako je bio u njegovu vlasništvu, zapravo je uvelike ovisio o tehnologiji svoje sada bivše matične kompanije, primjerice zbog HiSensovih procesora Kirin.

Sad kad Honor više nije dio Huaweija, međunarodna verzija V40, odnosno View 40 mogla bi možda imati pristup Googleovim servisima, što bi toj kompaniji omogućilo povratak na zapadna tržišta i udaljavanje od Huaweijeva ograničenog App Galleryja, koji se i dalje nikako ne može mjeriti s Googleovim Play Storeom, osim u Kini, gdje Google uopće nije prisutan.

Istovremeno, Honor više nema prednost nabavke tehnologije iz opskrbnog lanca Huaweija pa će se sam morati pobrinuti za to i stvoriti od sebe snažan brend.

V40 uređaji zasad su dostupni isključivo u Kini i to u dvije verzije, prva s 8GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu podataka (cijena oko 550 dolara) te druga s istom količinom RAM-a, no s 256GB prostora za pohranu podataka (cijena oko 620 dolara).

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti