Horor u dječjoj sobi: Hakeri su preuzeli kontrolu nad sigurnosnom kamerom i plašili djecu

Iskorištavanjem neodgovornosti korisnika koji su koristili iste lozinke za više servisa, hakeri su preuzeli kontrolu nad sigurnosnim kamerama, uključujući i kamere u dječjim sobama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2019. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako izgleda kada se tehnologija okrene protiv svojih korisnika i sigurnosni uređaji postanu uređaji za zlostavljanje, nedavno je saznala jedna američka obitelj koja je u dječju sobu instalirala nadzornu kameru Ring. Kamera je roditeljima trebala pomoći da djecu drže na oku jer su prijenos s kamere mogli pratiti na ekranima svojih mobilnih uređaja.

Henn-na hotel s robotima (Foto: AFP) Špijuniranje u robotskom hotelu: Hakeri su imali pristup kamerama koje gledaju na krevete

No iako su kameru instalirali iz sigurnosnih razloga, roditelji nisu slijedili neka osnovna pravila internetske sigurnosti koja se odnose na sve servise i platforme koje koristimo online poput mailova, društvenih mreža, pa i računa za nadzorne kamere. Naime, kako bi se što bolje zaštitili na internetu, potrebno je koristiti složene lozinke, ne koristiti iste lozinke za različite servise i, kada je god moguće, treba upotrebljavati dvostupanjsku autentifikaciju, odnosno pored same lozinke, potreban je i poseban kod koji se šalje npr. porukom.

Hakeri su iskoristili nepažnju više korisnika kamera Ring te su preuzeli kontrolu nad njima. U slučaju američke obitelji, haker se putem uređaja obratio 8-godišnjoj djevojčici kojoj je rekao da je Djed božićnjak, puštao joj je glazbu i "poticao je na destruktivno ponašanje".

To nije jedini zabilježeni slučaj preuzimanja kontrole nad kamerama – jednu djevojku probudila je vika iz zvučnika kamere, u Teksasu je nepoznata osoba tim putem zatražila otkupninu u Bitcoinima, dok je jednu obitelj s Floride haker, također kroz Ring, vrijeđao na rasnoj osnovi. To su samo neki od slučajeva koji pokazuju sve opasnosti pametnih i povezanih uređaja.

Nadzorna kamera Znate li koja država ima najveći broj nadzornih kamera po broju stanovnika?

Nakon tih incidenata oglasili su se i iz Ringa poručivši da nisu imali problema ili hakerskih upada u njihovu mrežu, no upozorili su na situacije u kojima su se hakeri domogli korisničkih imena i lozinki korisnika (koji su te iste podatke koristili i na drugim servisima) i iskoristili ih za pristup Ringovoj kameri, mikrofonu i zvučniku.

Blokirali su takve račune kojima su nepoznate osobe pristupile te su o svemu obavijestili vlasnike kamera, a svim ostalim korisnicima savjetovali su promjenu lozinke i korištenje autentifikacije u dva koraka.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti